El Consell Comarcal de l´Alt Empordà, amb el suport dels grups comarcal de CiU, PSC i ERC i l´abstenció del PPC, ha acordat expressar el seu rebuig a l´avantprojecte de Llei Orgànica del Poder Judicial a l´hora que s´ha fet una ferma defensa de la continuïtat del Partit Judicial de Figueres i de la funció dels Jutjats de Pau, uns ens que presten un servei eficaç per als petits municipis de la comarca. També ha expressat la seva preocupació per la possible supressió del Col·legi d´Advocats de Figueres.

El dictamen aprovat assenyala que "el Consell Comarcal de l´Alt Empordà mostra la seva preocupació pel redactat de l´avantprojecte de Llei de Serveis Professionals que ha sortit darrerament a la llum i que pot comportar la supressió de l´Il·lustre Col·legi d´Advocats de Figueres-Alt Empordà. Aquest Consell Comarcal vol manifestar que el Col·legi d´Advocats de Figueres-Alt Empordà amb 172 anys d´història -el segon més antic de Catalunya- és una de les institucions en què s´estructura la societat civil i ha desenvolupat un important paper al llarg de la història en defensa de l´Estat de Dret i dels Drets Humans, i especialment d´aquells col·lectius que han sofert la violència o marginació, pel que rebutgem qualsevol supressió d´una institució que és necessària i és un valor de la nostra comarca".

D´altra banda, "el Consell Comarcal de l´Alt Empordà refusa la redacció de l´avantprojecte de reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial amb la implementació dels tribunals d´instància provincials i la supressió dels Jutjats de Pau. Per atendre i donar serveis al ciutadà en matèria de justícia és necessari que l´administració sigui propera i tingui els mitjans humans i materials adequats a les necessitats. Les estadístiques demostren que Figueres i l´Alt Empordà necessiten d´una ampliació de la Planta Judicial i, al mateix temps, és convenient que es procedeixi a separar les jurisdiccions civil i penal mitjançant la transformació dels actuals Jutjats mixtes en Jutjats de Primera Instància i Jutjats d´Instrucció".

Finalment, el Consell manifesta que "els Jutjats de Pau suposen el primer esglaó de l´Administració de Justícia, i es caracteritzen per la seva proximitat al ciutadà, sobretot en aquells nuclis de població allunyats de les grans ciutats i caps de partit; representen un cost ínfim per a l´Estat i contribueixen a descongestionar als jutjats de les poblacions més grosses, així com evitar desplaçaments als ciutadans dels nuclis de població més petits i allunyats, amb el consegüent estalvi en hores de treball i despesa, per a milions de ciutadans".

El dictamen conclou que "la reforma que refusem pretén suprimir tant els Jutjats de Pau com els registres civils, centralitzant els serveis judicials a les capitals de província, i privatitzant els registres civils, el que suposarà de facto, la privatització d´una part important de l´Administració de l´Estat, amb el consegüent cost per als ciutadans, ja que tots els actes efectuats en aquests àmbits judicials són avui gratuïts, i amb la reforma pretesa, gravaran encara més les ja delmades butxaques dels ciutadans i, sobretot, allunyarà per sempre la proximitat de la Justícia a milions de ciutadans de tot el país".

Una mica d'història

El 29 de juliol de 1841 es va constituir el Col·legi d´Advocats de Figueres (avui Figueres-Alt Empordà). En aquells moments hi havia censats 21 advocats en exercici, número força important en aquella època i que precisament va possibilitar la creació del col·legi, el segon més antic de Catalunya. Des d´aquells inicis el nombre de col·legiats no ha parat de créixer i actualment està integrat per 289 col·legiats dels que 189 són advocats exercents i residents a la demarcació.

Els Col·legis Professionals són una de les institucions en què s´estructura la Societat Civil. En el nostre cas les seves finalitats essencials són l´ordenació de l´exercici de la professió d´advocat, la representació exclusiva d´aquesta, la defensa dels interessos professionals dels col·legiats, i, sobretot, correspon a l´advocacia la col·laboració en la promoció i administració de la justícia, sense oblidar però que l´advocacia ha desenvolupat i desenvolupa un important paper al llarg de la història en defensa de l´Estat de Dret i dels Drets Humans sens els que la nostra societat no existiria, especialment d´aquells col·lectius que han sofert la violència o marginació, i per això, el Col·legi acompleix una funció social en la que es comprèn entre d´altres, la gestió del torn d´ofici que presta assistència jurídica gratuïta als ciutadans més desafavorits.

La redacció de l´avantprojecte de Llei de Serveis Professionals que elabora el Govern central preveu la seva desaparició, de forma que dels 14 Col·legis d´Advocats Catalans en quedi només un o, excepcionalment, un màxim de quatre a Catalunya.

Així mateix, Figueres és seu de partit judicial des de 1834, partit que abasta actualment tota la comarca de l´Alt Empordà. Fa, doncs, prop de 170 anys que Figueres i la comarca de l´Alt Empordà tenen Jutjats de Primera Instància i Instrucció i, fins i tot, fou seu d´Audiència Criminal entre 1882 i 1892. La proposta de redacció que el Comitè d´experts ha fet de l´avantprojecte de reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial i presentat a la comissió de justícia del Congrés dels Diputats preveu la supressió dels Jutjats de Pau i que els Jutjats d´Instància siguin provincials, fet que pot comportar, d´arribar-se a aprovar, la desaparició de l´actual planta judicial de Figueres i de tot l´Alt Empordà, ja avui insuficient segons acredita la memòria del TSJC de l´any judicial 2011, amb una sobrecàrrega de treball de pràcticament el 100% a la quasi totalitat dels òrgans judicials de primera instància i instrucció i deixant desatesa l´administració de justícia d´un nucli de població superior a algunes províncies de l´Estat.