El conseller de Salut, Boi Ruiz, participarà avui al vespre a l´acte institucional per commemorar el 700 aniversari de l´Hospital de Figueres. Es tracta d´una celebració oberta al públic, al Teatre Municipal el Jardí, que començarà a les 20 h, amb els parlaments institucionals. Intervindran Miquel Àngel Fumanal, coordinador del llibre 700 anys de l´Hospital de Figueres editat especialment per a l´ocasió i que recull la història del centre sanitari; Roser Fàbrega, una de les professionals de l´Hospital en actiu amb més antiguitat, el conseller de Salut i l´alcaldessa i presidenta del Patronat de la Fundació Salut Empordà, Marta Felip.

L´acte es clourà amb una actuació de jazz a càrrec d´Andrea Motis, Joan Chamorro i Josep Traver. Seran presents a l´acte, els principals representants locals i de l´àmbit sanitari de la Regió Sanitària de Girona.

El centre sanitari empordanès es va fundar l´1 de juliol de 1313, a Vilabertran, quan el bisbe Guillem de Vilamarí va presidir el nomenament de Bernat Jaume i la seva esposa Garsenda com als primers hospitalers de l´Hospital de la vila de Figueres que s´havia construït gràcies a la donació dels seus béns. El primer edifici de l´Hospital estava situat a l´actual carrer de la Jonquera, la via que comunicava directament amb França i en els seus inicis l´activitat hospitalària devia ser força minsa i la seva funció, més que curativa, era la donar aixopluc i alimentar als malalts pobres, pelegrins i visitants ocasionals de la vila.

La història ha portat l´Hospital de Figueres a haver d´ubicar-se en diferents edificis i no va ser fins al 1956 que es va construir el que coneixem avui en dia. Això sí, de dimensions més reduïdes. El 1981 amb les transferències de les competències sanitàries a la Generalitat de Catalunya, s´inicia una profunda transformació de la institució, que passa d´una activitat bàsicament asilar a posar els fonaments de l´hospital comarcal que és avui en dia.

L´Hospital de Figueres va registrar l´any passat un total de 10.319 ingressos hospitalaris i va realitzar 7.171 intervencions quirúrgiques, a més d´atendre 1.072 parts. A Urgències es van fer 65.071 assistències i 124.857 visites ambulatòries a consultes externes. Aquestes són algunes de les dades de l´activitat assistencial del centre, que també imparteix docència i realitza recerca.