L'associació "Pro-Huerfanos de la Guàrdia Civil" tirarà endavant la rehabilitació de la degradada caserna que la Guàrdia Civil té en règim de lloguer al carrer Nou de Figueres. El cap de la Comandància d'aquest cos a Girona, José Luis Tovar, assegura que properament s'entrarà tota la documentació necessària sobre el projecte a l'Ajuntament per tal d'obtenir la llicència d'obres. La intenció és reformar les oficines d'atenció al públic de la planta baixa i la façana, que està protegida. D'altra banda, les poques famílies que hi viuen es traslladaran a les instal·lacions que tenen a Peralada.

L'Ajuntament ja va anunciar fa unes mesos que el cos policial havia mantingut els primers contactes amb l'àrea d'Urbanisme municipal per a fer front a aquesta actuació. La decisió arribava després de múltiples anades i vingudes.

L'equip de Govern, encapçalat per l'ara conseller de Territori i exalcalde Santi Vila (CiU), els havia instat a rehabilitar aquest cèntric edifici en avançat estat de degradació després que el cos rebutgés reubicar-se en bloc a tocar del barri de Sant Joan, on es concentra una important població d'ètnia gitana. La voluntat era que la seva presència servís d'element dissuasiu per a conductes delictives però, finalment, van decidir declinar la proposició.

Això va propiciar que Vila anunciés que si no milloraven les condicions en què estaven, els faria marxar. Poc després transcendia que es traslladarien a l'edifici que tenen a Peralada però mai res de tot això va arribar a concretar-se. Tampoc la voluntat municipal d'adquirir aquest cèntric equipament, encara que estigués tant degradat.

Ara, l'entitat propietària d'aquest espai des dels anys 60 ha decidit fer cas de les recomanacions i millorar les condicions d'aquestes instal·lacions. Està previst que properament es presenti el projecte que han elaborat -i del qualno ha transcendit el cost econòmic-per tal que els serveis tècnics municipals l'evaluïn i els atorguin la llicència d'obres per poder començar els treballs. La voluntat, segons Tovar, és desencallar l'actuació aviat.

Precisament aquest dimarts, el cos policial va inaugurar una exposició al castell de Sant Ferran en què es repassa la seva història i on també es pot veure algunes de les passes que han fet a la ciutat.

D'entre els documents que s'hi poden consultar, hi ha l'acord per a adquirir la caserna o les escriptures de la propietat d'aquestes instal·lacions.