Els apicultors gironins han trobat dos nous exemplars de vespa asiàtica dins les trampes col·locades al nucli de població de Requesens, a la Jonquera. Segons el president de l'Associació d'Apicultors Gironins, Àngel Noguer, es tracta de vespes obreres que procedirien d'algun niu de França. Tot i això, no baixen la guàrdia i continuaran instal·lant noves trampes a l'Alt i el Baix Empordà. Durant aquest cap de setmana ja ho han fet a la zona del Pirineu i al Ripollès. El sector espera que es torni a posar en marxa l'helicòpter amb radar tèrmic per sobrevolar la Vall d'en Bas perquè ja han detectat que les vespes es dirigeixen cap al centre de la vall, lluny de les zones més boscoses.

Durant aquest cap de setmana els apicultors gironins han instal·lat noves trampes per la zona dels Pirineus i el Ripollès. El sector no està "espantat" tal i com explica el president de l'Associació d'Apicultors Gironins, però si preocupat perquè nous exemplars d'aquesta espècie agressiva creuin la frontera i s'instal·lin en zones muntanyoses de difícil accés. "Tenim trampejada tota la demarcació gironina", ressalta Noguer. L'associació aglutina 150 membres i disposen de 17.000 caixes d'abelles.

"El nucli més perillós és el de la Garrotxa i se'ns acaba el temps per localitzar el niu", ha assegurat. Aquesta setmana passada, els Agents Rurals van confirmar que utilitzarien un helicòpter amb un radar de visió tèrmica per intentar trobar el niu que es troba a 25 graus de temperatura. L'aparell es va enlairar aquest divendres passat però no es va poder acabar de provar el sistema. El cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi Dalmases, ha detallat que durant el cap de setmana no s'ha tornat a utilitzar i que no saben quan podran tornar a enlairar-se. "No tenim cap previsió, estem posant paranys però no tenim novetats pel que fa a l'helicòpter", ha assenyalat.

Els apicultors però, demanen al Departament d'Agricultura, que els agents tornin a sobrevolar la Vall d'en Bas perquè tenen alguna idea sobre on podria trobar-se el niu. "Gràcies al sistema de la cinta vermella hem vist que les vespres van cap a baix, no pugen a la muntanya sinó que busquen les zones més planeres i aniria molt bé l'helicòpter per intentar localitzar el rusc més ràpidament", ha explicat Noguer. Des del dimecres passat, els apicultors gironins han estat caçant vespes asiàtiques i lligant una cinta vermella a cada insecte per poder seguir els seus moviments. "El sistema ja ens ha donat resultats però si res funciona haurem de tirar endavant la idea dels microxips si el Departament ens els facilita", ha explicat Noguer.

Aquesta solució es basa en incrustar un xip amb localitzador en els insectes per poder-ne seguir el rastre. "Amb dues hores que durés la bateria del xip podríem localitzar el rusc", ha assenyalat el president de l'Associació d'Apicultors Gironins. No obstant això, des del Departament ressalten que es tracta d'una tecnologia experimental.

Enmig d'aquesta situació, els apicultors han tornat a trobar exemplars de vespa asiàtica a l'Alt Empordà. De moment, s'han localitzat dos individus en una trampa dins del nucli de població de Requesens, a la Jonquera. "Son dos individus, vespes obreres, i creiem que podrien haver creuat la frontera empeses pel vent de tramuntana", ha detallat. Segons el president, es tractaria de dos exemplars procedents d'un niu situat a la zona francesa però, tot i això, no volen córrer riscos. "Aquesta propera setmana col·locarem més trampes a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, no podem deixar que noves vespes passin i facin més nius a les comarques gironines", ha comentat. De moment, el departament ja té previst lliurar uns 200 paranys més a l'associació aquesta setmana que es sumen a la cinquantena que l'entitat ja ha instal·lat.