L'Ajuntament de Roses reprendrà la darrera actuació del Pla de Barris al centre històric i abordarà, també, els carrers no inclosos al projecte però que havien quedat a mig fer. L'equip de Govern (CiU i PP) van explicar ahir als veïns el que suposarà l'actuació, que s'iniciarà el proper 14 d'octubre i tindrà una durada aproximada de set mesos. La regidora d'Urbanisme, Sílvia Ripoll, assegura que tot i que durant tot aquest temps s'ha intentat aconseguir finançament d'altres administracions, finalment han aconseguit el pressupost d'un milió d'euros "rescatant una subvenció del PUOSC" i amb disminucions d'altres partides. Un cop s'hagi fet aquesta actuació, només quedarà pendent la reurbanització de la Riera Ginjolers.

La intervenció suposarà la reurbanització dels carrers Sant Isidre, Sant Pere Alt, Sant Pere Baix, Joan Badosa, Palmerola, Capellans i Porthos. L'ampliació dels quatre primers és el que l'Ajuntament va demanar incloure al Pla de Barris i pels que buscava suport econòmics. El motiu era que quan es va delimitar el pla d'actuació del projecte es van acotar els carrers, alguns d'ells -concretament, aquests quatre- van quedar-hi inclosos "a mitges". L'equip de Govern va manifestar ja fa un any que la voluntat era aprofitar que ja s'estava actuant a la zona per a poder finalitzar l'obra.

La idea era no només millorar-ne la pavimentació sinó també el soterrament de serveis, entre d'altres, per evitar que més endavant els carrers haguéssin d'obrir-se de nou. L'actuació en aquesta zona estava valorada en uns 400.000 euros, als que ara s'han afegit els diners de la resta de carrers pendents i inclosos en el Pla.

L'equip de Govern va aconseguir recuperar una subvenció del PUOSC que tenia una altra destinació i treballava per aconseguir la resta dels diners. Segons Ripoll, però, la Generalitat no hi farà de moment més aportacions -tot i que el Pla preveu finançament a parts iguals- i el pressupost s'ha garantit a través de disminucions en partides com ara "temes de residus o de fibra de vidre". "La Generalitat ens ha admès que els diners els poguem aplicar a la reurbanització dels carrers i així podrem acabar tot el projecte", insisteix. Des de l'Ajuntament consideren que aquesta actuació permetrà tancar l'anella de la nova zona peatonal creada i millorar la connectivitat entre la plaça de Sant Pere i el passeig Marítim.

L'àrea d'Urbanisme preveu ocasionar el mínim de molèsties en aquesta zona del centre històric. Per això, preveu fer carrer per carrer i començar amb el Sant Isidre. En total, s'actuarà en gairebé 2.700 metres quadrats amb la voluntat de mantenir la uniformitat que s'ha dut a terme en el conjunt d'intervencions fetes en aquesta zona.

La pavimentació es plantejarà en un sol nivell i s'eliminaran les barreres arquitectòniques, incidint en la pacificació del trànsit i prioritzant els vianants. En el cas del carrer Palmerola, amb una amplada superior als vuit metres, s'optarà també per a plantar-hi arbrat i posar-hi bancs a un dels costats. D'aquesta manera, es busca dotar el barri d'un nucli verd que "fomenti els espais de trobada entre els veïns". Pel què fa a les instal·lacions, es substituiran les xarxes de clavagueram, d'aigua potable i de pluvials. També es treuran les línies aèries de baixa tensió i telefonia en els passos de carrers.

El projecte també preveu la substitució de la xarxa existent d'enllumenat públic per una de nova que garanteixi que no hi haurà contaminació lumínica. Per últim, està previst fer instal·lacions de telecomunicacions, es completarà la xarxa de gas i s'instal·larà una xarxa de reg per donar servei al nou arbrat.

El Govern municipal ja va anunciar l'any passat que, tot i que la Generalitat havia deixat de fer aportacions per aquest projecte, la intenció era tirar-lo endavant. De fet, l'exalcalde, Carles Pàramo, va assegurar aleshores que els treballs s'alentirien però que no s'aturarien perquè les arques municipals tenien la capacitat financera suficient per poder-los enllestir.