El projecte "Carpobrotus", impulsat per BIOSFERA Associació d'Educació Ambiental i amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat, reprèn avui les seves activitats per tal d'eradicar plantes invasores exòtiques de la zona de cap de Creus. La iniciativa es va posar en marxa en passat mes de juliol i durant dues setmanes es van aconseguir eliminar fins a dues tones d'"Ungla de Gat", una de les plantes invasores més esteses en aquest punt.

Per una banda, es faran jornades de voluntariat per a treure aquestes espècies i, per l'altra, es realitzaran tallers escolars i xerrades de sensibilització a Port de la Selva, Llançà, Cadaqués i Roses per alumnes d'entre 13 i 14 anys. Les jornades, que s'allargaran fins a finals d'octubre, es van iniciar el passat mes de juliol però es van interrompre del 15 al 31 d'agost, coincidint amb la temporada turística. Per avui, hi ha prevista la participació d'una dotzena de persones en les tasques d'eliminació d'aquesta espècie. Pel que fa a les xerrades divulgatives, es faran en col·laboració amb els ajuntaments i centres de jardineria de la zona.

L'associació calcula que hi ha unes cinc hectàrees de la Reserva Natural Integral del Cap de Creus estan envaïdes per plantes exòtiques, entre les quals hi ha l'Ungla de Gat, que està considerada com una de les més agressives i abundants.

La proliferació d'aquestes espècies posa en perill la conservació de la flora autòctona d'aquesta reserva. Amb la realització d'aquest projecte, els biòlegs esperen desterrar aquestes plantes que ja constitueixen fins a un 10% de les que hi ha catalogades en el territori del Parc Natural.

Els promotors de la iniciativa demanen participació ciutadana en les jornades de voluntariat. Les sortides se celebren els dissabtes i diumenges i tenen una durada de quatre hores i mitja. També se'n poden concertar per a grups d'almenys deu persones els dies entre setmana. Els interessats es poden inscriure a través del mail "projectecarpobrotus@gmail.com".