La Generalitat busca un nou emplaçament per al Centre de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordà de Castelló d'Empúries perquè les instal·lacions actuals tenen deficiències tècniques -els terrenys són inundables- i no s'hi pot fer obra nova perquè és una zona protegida. Abans que acabi l'any, el Departament d'Agricultura, en col·laboració amb la Diputació de Girona i la plataforma IAEDEN-Salvem l'Empordà, amb qui recentment han tancat un acord per garantir la viabilitat del centre fins a finals d'any, haurà fixat el nou emplaçament. Es busca que sigui pròxim a la zona i que reuneixi les condicions necessàries per aquest tipus d'instal·lacions. De moment, s'estan valorant quatre possibles emplaçaments.

El Centre de Fauna es troba en uns terrenys protegits de la reserva natural dels Aiguamolls de l'Empordà, de manera que no s'hi pot edificar de nou. Les instal·lacions tenen deficiències tècniques, com ara que s'inunden quan plou, i els espais construïts necessiten millores.

"Aquest no és el millor lloc i s'esta buscant una nova ubicació", assenyalava aquest dijous el cap del Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals que pertany al Departament d'Agricultura, Jordi Ruiz. S'està buscant que sigui el més pròxim possible a la zona i que tingui els requisits tècnics necessaris per aquest tipus d'instal·lacions, com ara que estigui ben comunicat, en uns terrenys urbanitzables en cas que s'hi hagi de fer obra nova, i que pugui aconseguir els certificats i permisos com a nucli zoològic.

La decisió es prendrà abans que s'acabi l'any i de moment hi ha sobre la taula quatre possibles emplaçaments, tot i que no s'han donat a conèixer. Sí que s'ha dit que la Torre Mornau no està inclosa a la llista i que no es contempla com a possible ubicació. Riuz també ha apuntat que estan oberts a altres opcions i propostes que pugin sorgir del territori.

La necessitat de gestionar el centre amb recursos públics i privats

Aquest agost ha estat el primer mes en què el centre ha funcionat després de l'acord de gestió a què va arribar la Generalitat, la Diputació de Girona i l'entitat ecologista IAEDEN-Salvem l'Empordà per garantir-ne la seva continuïtat almenys fins a finals d'any. El passat juny el centre va estar a punt de tancar després que Forestal Catalana anunciés un ERO que també havia d'afectar a treballadors d'aquest centre.

Ara, però, l'escenari ha canviat i la continuïtat per als pròxims anys comença a ser una realitat. Així ho ha subratllat Jordi Ruiz durant una visita a les instal·lacions durant la qual ha afirmat que la fórmula acordada de gestió és el camí que cal seguir en el futur. "Si volem mantenir aquest model, no podem fer-ho sols i cal la col·laboració d'altres entitats públiques i privades", ha apuntat Ruiz. En aquest sentit, ha valorat molt positivament l'acord amb IAEDEN i amb la Diputació de Girona i ha recordat que estan oberts a l'entrada d'altres institucions o entitats que hi vulguin fer aportacions. Totes tres parts ja han començar a parlar sobre el finançament del centre per als pròxims anys.

En aquest primer acord de col·laboració, s'ha pogut mantenir en nòmina els tres treballadors que hi havia, de manera que la Generalitat assumeix el cost d'una d'elles així com les despeses de manteniment -medicaments, alimentació, entre d'altres- i la Diputació de Girona i IAEDEN aporten els diners de les altres dues persones.

Un centre amb un "gran potencial"

Des de la Generalitat, es reconeix que aquest és un centre de recuperació de fauna amb un "gran potencial", tal com demostren les dades d'entrades d'animals que rep anualment. En els últims cinc anys ha més que duplicat els ingressos d'exemplars rebuts, fins al punt que ja freguen el miler a l'any i representa el tercer en importància de tota la xarxa d'espais com aquest que té el Govern a tot el territori. Això es deu, entre altres factors, al fet que la gent ha pres una major consciència a l'hora d'avisar en cas de trobar un animal ferit, que el centre és més conegut i també a l'equip de professionals que hi ha actualment.

El vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm, ha coincidit que aquest acord permetrà invertir en un centre que és "emblemàtic", que té "grans professionals" i que per tant és una inversió "amb retorn" al territori. Per la seva banda, el president de la plataforma IAEDEN-Salvem l'Empordà, Llorenç Pascua, ha recordat la reacció que va tenir la societat davant l'imminent tancament, ja que amb una setmana es van aconseguir recollir 8.000 signatures a favor. Des de la plataforma consideren que gràcies a aquesta mobilització la Generalitat ha "entès" la "gravetat i inoportunitat" de la decisió que es volia prendre.

Més de 200 exemplars atesos aquest agost

Aquest agost el centre ha treballat a ple rendiment. S'han rebut un total de 221 exemplars d'espècies molt diverses, que han estat examinats i han rebut les atencions veterinàries necessàries en cada cas. Cal remarcar l'entrada de 30 xots -els rapinyaires nocturns més petits- i una cinquantena de caderneres provinents de comisos i que havien estat capturades il·legalment. Fins al moment, se n'han pogut alliberar seixanta, dels quals 39 eres caderneres, hi havia 1 merla, 1 verdum, 7 mussols, 4 falciots, 4 xoriguers, 2 pardals i 1 aligot, davant la presència de 300 persones de casals de Corçà i Castelló d'Empúries i altres visitants. També s'han fet quatre xerrades d'educació ambiental a nens de casals i joves de camps de treball i escoltes.

Una altra de les funcions que ha fet el centre ha estat donar continuïtat als estudis d'investigació i recerca que hi ha vigents en col·laboració amb universitats. Així, s'han recollit mostres de ploma de mussols per un estudi poblacional que realitza la Universitat de Barcelona i mostres de sèrum per estudis epidemiològics vinculats a l'estudi de la grip aviar i la febre de l'oest del Nil. També cal remarcar la feina que fan els estudiants en pràctiques (concretament dos estudiants de Biologia de la UAB) i 4 voluntaris, atès que és el període de l'any amb més feina.