L'entitat Iaeden-Salvem l'Empordà denuncia "il·legalitats " en les actuacions forestals a la zona afectada pel gran incendi de l'Alt Empordà. Els ecologistes detallen que en el marc del Pla de prevenció d'incendis forestals transfronterers del Cap de Creus i l'Albera (Princlab) s'estan convertint antics corriols en pistes d'entre 6 i 8 metres d'amplada per on poden passar vehicles. L'entitat creu que sota el paraigües de la prevenció d'incendis, s'estan fent actuacions que poden incrementar el risc de foc. Els ecologistes detallen que el pla té una ajuda econòmica de l'Estat d'1,8 MEUR i volen que els diners serveixin per a altres actuacions, com eliminar vegetació dels vorals de l'Ap-7 i l'N-II.

L'entitat ecologista ha demanat que s'aturin immediatament les actuacions forestals que s'estan fent dins la zona cremada l'estiu passat en el marc del Pla de prevenció d'incendis del Cap de Creus i l'Albera. Segons l'entitat, l'execució d'aquest pla s'està fent de manera "irregular" i senes complicar "cap dels requisits obligatoris de la normativa mediambiental". Inclús assenyalen que algunes de les actuacions que es realitzen "són contràries a la prevenció d'incendis".

Per això, Iaeden-Salvem l'Empordà ha fet un requeriment a la Direcció General del Medi Natural del Departament d'Agricultura demanant l'aturada "immediata" de les actuacions.

Segons detalla l'entitat ecologista, en els darreres mesos s'han intensificat els treballs d'aquest projecte gràcies a una ajuda d'1,8 MEUR (milions d'euros) que el Ministeri d'Agricultura ha destinat a la restauració de la zona cremada de l'any passat i a la prevenció d'incendis. Arran de la represa dels treballs, els ecologistes han rebut diverses trucades de propietaris i excursionistes alertant d'algunes actuacions, com ara la reconversió de corriols on abans només s'hi podia passar a a peu en camins de 6 o 8 metres d'amplada per on ara poden circular-hi vehicles.

Aquestes noves obertures, detalla l'entitat, no tenen cap interès en la prevenció d'incendis perquè permeten nous accessos al medi natural en llocs fins ara eren inaccessibles pel trànsit rodat. I, per tant, ajuda a augmentar el risc d'incendi. Perquè alguns dels camins tenen unes pendents tan elevades que són inaccessibles pels camions de bombers i poden comportar un gran risc per la integritat dels bombers, doncs acaben en vies mortes dins de zones d'alta combustibilitat. I perquè es fan treballs forestals i de maquinària pesant en dies i hores d'alt risc d'incendi.

Iaeden-Salvem l'Empordà ha fet arribar aquesta informació als agents rurals de la comarca per si creuen que cal actuar al respecte. L'entitat deixa clar que considera important que l'administració pública promogui actuacions per la prevenció d'incendis i apunta que aquests diners podrien servir per realitzar tasques d'estassada al voltant de l'autopista AP-7 i la Nacional II de manera periòdica. Els ecologistes asseguren que als marges d'aquestes vies és on s'inicien la majoria dels grans incendis d'aquesta comarca.

Alhora, recomanen també fer tasques forestals per baixar l'elevada càrrega de combustible al voltant dels pobles que es troben dins grans masses forestals per crear franges d'autoprotecció. Aquestes actuacions haurien de preveure un pressupost anual de manteniment, conclou l'entitat.