El Departament d'Agricultura ha replicat als ecologistes que les actuacions forestals a la zona afectada pel gran incendi de l'Empordà "estan emparades per la legalitat i justificades tècnicament i d'acord amb els bombers". Així ho ha assenyalat després que aquest dimecres l'entitat Iaeden-Salvem l'Empordà hagi denunciat "il·legalitats" en aquestes acccions forestals i considera que sota el paraigües de la prevenció d'incendis, s'estan fent actuacions que poden incrementar el risc de foc. L'entitatvol que les subvencions de l'Estat serveixin per a altres actuacions, com eliminar vegetació dels vorals de l'AP-7 i l'N-II.

Agricultura ha assegurat que el pla contribueix a reduir el risc d'incendi. Explica que l'accés als vehicles d'extinció d'incendis en una planificació realitzada per personal tècnic del Departament amb la col·laboració del personal tècnic de bombers té com objectiu principal l'accés de zones concretes que han de permetre una circulació ràpida dels mitjans terrestres en zones estratègiques i evitar que quedin encerclats pel foc mentre s'executen les tasques d'extinció.

Així mateix, el Departament ha recalcat que cap camí de planificació d'incendis determinada al projecte PRINCALB té pendents que impedeixi el seu pas pels vehicles de bombers i també que els camins de prevenció d'incendis no acaben en vies mortes dins de zones d'alta combustibilitat. De fet, alguns trams de nova construcció estan planificats precisament per evitar aquestes vies mortes, ha puntualitzat.

El pla de prevenció d'incendis PRINCALB l'ha realitzat personal tècnic del Departament d'Agricultura conjuntament amb personal tècnic de bombers, i que s'ha elaborat amb el coneixement i la participació dels ajuntaments, en els que s'ha fet difusió, segona ha apuntat el Departament.

Així mateix, el Departament recorda que no s'ha rebut ni una sola al·legació tècnica a les actuacions previstes durant el procediment d'informació pública.

Els treballs han estat adjudicats pel Ministeri i la major part són executats per TRAGSA, empresa de l'Estat i una de les més grans a la UE i amb més experiència en obres forestals. El Departament insisteix que "la solvència tècnica està més que garantida" i reitera que els treballs de restauració es fan en clau de prevenció futura. En aquest sentit, s'ha encarregat la redacció d'un avantprojecte d'ordenació agroforestal de la zona amb una visió àmplia de futur per aconseguir un terreny menys vulnerable a futurs incendis, això vol dir més infraestructures, més conreus, més dinàmica econòmica i més prevenció d'acord als plans redactats, segons ha assenyalat el Departament d'Agricultura.