El coipú, una espècie invasora procedent de la Patagònia, s'ha establert a l'Alt Empordà. Aquest rosegador, semblant a una rata gran, es reprodueix amb facilitat i viu a les ribes dels rius. Pot arribar a fer 10 quilos i té dues incisives molt desenvolupades. Se'l considera invasor perquè, tot i ser herbívor, afecta els ecosistemes fluvials i es menja els conreus amb voracitat (cereals, blat de moro o fruiters). Fins ara se n'havien vist exemplars de manera molt puntual però aquest estiu els Agents Rurals ja els han detectat periòdicament. "Tenim la constatació definitiva que hi ha una població estable i cal fer mesures de xoc per frenar-ne l'expansió", diu el cap del cos a Girona, Ignasi de Dalmases.

El visó americà, el cranc de riu, la tortuga de Florida o la cotorra. Tot aquests animals estan inclosos a la llista d'espècies invasores i tenen en comú que s'han adaptat molt bé al territori, on posen en perill la pervivència d'animals i ecosistemes autòctons. El cap dels Agents Rurals explica que, per desgràcia, la presència d'aquestes espècies ja no només és "recurrent", sinó que ha registrat "un augment espectacular".

Ara, a les comarques gironines, ja hi ha un nou animal que s'ha afegit a aquest llistat: el coipú. També conegut com a 'rata-llúdriga', aquest rosegador originari de la Patagònia ja ha provocat estralls arreu d'Europa, on es criava per a la indústria pelletera. Aquest mamífer viu en hàbitats aquàtics (rius i basses) i pot arribar a fer fins a 10 quilos de pes. "Es tracta d'una mena de rata de dimensions descomunals", concreta el cap dels rurals a Girona.

Es caracteritza, entre d'altres, per les seves incisives, de color taronja i molt desenvolupades. El coipú és un rosegador que es reprodueix amb facilitat -de cada femella en poden néixer deu cries per any- i que menja amb voracitat. No només les plantes que troba a les ribes dels rius, sinó també els conreus (com ara els cereals, el blat de moro o els fruiters).

Com explica de Dalmases, "com que fa els seus caus a nivell de l'aigua, també pot arribar a provocar el buidatge dels arrossars". A més, el coipú també afecta els ecosistemes fluvials. Per exemple, com que es menja vegetació i plantes aquàtiques, pot deixar sense aliment les aus de la zona.

D'altra banda, el cap dels Agents Rurals també explica que el coipú actua com a "reservori de certes malalties". A la seva pell s'hi poden amagar polls, paparres i altres paràsits que, després, "poden passar als animals o, fins i tot, als humans", concreta Ignasi de Dalmases.

Població estable a l'Alt Empordà

Es creu que el coipú ha arribat a l'Alt Empordà procedent del sud de França, a través de les conques fluvials de l'Albera. Fins ara només se n'havien vist exemplars de manera quasi anecdòtica, però a partir d'aquests darrers mesos, la seva presència és gairebé constant en alguns punts de la comarca com ara Castelló d'Empúries i Sant Pere Pescador.

Sense anar més lluny, la setmana passada es van capturar diverses cries al primer municipi. A més, també hi ha hagut vehicles que han atropellat coipús adults o caçadors de la zona que n'han vist exemplars durant les batudes.

"Totes aquestes observacions són la constatació que els coipús ja s'han establert a l'Alt Empordà; això ens demostra que ja el tenim instal·lat i que hem de fer mesures de xoc per minimitzar-ne l'expansió", explica el cap dels Agents Rurals. Ignasi de Dalmases concreta que, per això, ja s'han fet avisos a les societats de caçadors i que, en paral·lel, els agents instal·laran paranys per capturar-los i matar-los (l'única solució que hi ha per lluitar contra espècies invasores d'aquesta mena).

Responsabilitat dels propietaris d'animals exòtics

El cap dels Agents Rurals a les comarques gironines també ha fet una crida a la consciència d'aquells propietaris que tinguin animals exòtics a casa. "La normativa deixa molt clar quin tipus de documentació han de tenir i quines en són les condicions de manteniment; aquest tipus d'animals es poden tenir a casa, però en un espai adient que impedeixi que s'escapin", ha subratllat de Dalmases.

De Dalmases ha fet aquesta reflexió després que, ara fa pocs dies, una pitó albina de més de dos metres s'escapés d'una casa de Riells i Viabrea (Selva) i fes anar de corcoll mossos, agents rurals, vigilants municipals i voluntaris. "Cada cop de manera més freqüent ens trobem amb animals exòtics que no estaven al lloc on tocava, sense documentació ni amb les condicions adequades de manteniment, com és el cas d'aquesta serp", ha explicat el cap dels rurals.

Per això, de Dalmases recomana a tot aquell qui vulgui tenir un animal exòtic a casa que, abans de comprar-lo o d'acceptar-lo (en cas que li ofereixin), se n'asseguri bé i tingui la normativa en ment. "I en cap cas, alliberar-lo al medi natural ", ha conclòs el cap dels Agents Rurals a Girona.