La prevenció contra el mosquit tigre tant en l'àmbit particular com en el comunitari està donant els seus fruits. Això almenys és el que de moment està detectant el Servei de Control de Mosquits de Roses. Aquests molestos insectes estan ben instal·lats en terres gironines des de fa cinc anys, però les campanyes preventives i la conscienciació cada vegada més clara dels habitants està fent que el mosquit tigre no doni més problemes dels que toca. Tot i això, el Servei de Control alerta que en les properes setmanes hi pot haver un repunt important si segueixen les tempestes. Per aquest motiu, va demanar que no s'abaixi la guàrdia ja que és en aquesta època quan el mosquit sol fer més mal.

El director del Servei de Control de Mosquits, Eduard Marquès, va lloar la feina dels ajuntaments i sobretot dels particulars a l'hora d'evitar la cria del mosquit. "La campanya a les escoles ha generat un efecte multiplicador en els nens, que s'ha traslladat en els adults. Ara tenen molta més cura dels llocs on es formen basses d'aigua i apliquen estrictament els nostres consells" va apuntar Marquès. Tot i això, va reconèixer que el Servei de Control encara té una assignatura pendent amb les persones grans que viuen a pagès i tenen horts, perquè els costa molt més canviar els hàbits i adaptar-se a les normes preventives contra el mosquit. Marquès va posar com a referent de població complidora els francesos, que després de patir brots de Dengue per culpa del mosquit tigre es van van dedicar a consciència a eliminar aquest insecte.

Segons el director del Servei de Control, aquí ja hi ha molta feina feta però també en queda de pendent, sobretot a les localitats que tenen horts urbans.

El temps que faci durant els propers dies determinarà si hi haurà un setembre mogut pel que fa als mosquits tigre a Girona. Marquès va remarcar que les pluges de la setmana passada han propiciat la posta d'ous en molts punts del territori. Tot i això, és optimista i creu que els pics es podran controlar. "Si no plou més, les úniques causes que poden fer que el mosquit tigre ens doni la llauna seran exclusivament humanes", va avisar.

Com fa deu milions d'anys

Marquès també va respondre a algunes de les preguntes que molta gent s'ha fet aquest estiu en referència al mosquit tigre. Un dels dubtes més comuns és saber per què aquest animal "ja no pica com abans". El director del Servei de Control va explicar que l'insecte pica ara igual que fa 10 milions d'anys, i que el que ha canviat no és el mosquit sinó la reacció de les persones a la picada. "Quan la població, sobretot urbana, no habia rebut mai una mossegada d'aquest animal el seu cos reaccionava amb més contundència. Al cap de cinc anys, molta gent d'alguna manera ja s'ha acostumat aquesta picada i la reacció del seu cos és més moderada" va aclarir Marquès.

Tanmateix, també pot ser que la gent atribueixi al mosquit tigre la picada d'un mosquit comú. El Servei de Control subratlla que el tigre pica principalment de dia, mentre que el comú (culex pipiens) ho fa de nits. Això significa teòricament que la població va servida de mosquits les 24 hores del dia. La realitat és però que el mosquit tigre de mica en mica ha anat agafant terreny al seu parent, ja que a l'hora de pondre els ous l'invasor agafa els espais que abans ocupava el pipiens. A més, al mosquit comú té en l'aire condicionat un nou competidor: les llars amb aquests aparells solen tancar portes i finestres a la nit, cosa que dificulta l'accés d'aquests animalons a les persones.