La Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona ha emès un comunicat en què reclama "per segon any consecutiu" que l'empresa Abertis "deixi d'embutxacar-se diners en contra de donar un bon servei al client". Els hostalers lamenten les cues de "fins a 23 quilòmetres" que s'han registrat aquest dissabte a l'autopista AP-7, i acusa la gestora de ser una empresa "que es descriu com a líder" però que ofereix "poca qualitat" i actua "sense escrúpols, aprofitant-se de la necessitat dels catalans, dels turistes i dels transportistes" de circular per l'autopista. Des de la federació es denuncien les avaries "pràcticament diàries" de les màquines de pagament amb targeta, causants, segons diu, de les cues.

De la mateixa manera, la federació denuncia l'actitud dels treballadors de la sortida de Figueres de l'autopista que, "condicionats pel caire especulador de la directiva de l'empresa", "ni es dignen a comunicar les retencions" per prevenir que els conductors "s'endinsin en cues que els faran perdre quatre hores" del viatge de tornada. També es denuncia la reducció de recursos humans als peatges que provoca, segons l'entitat, que el servei sigui "totalment insuficient i de poca qualitat".

Per tot plegat, la federació lamenta que una de les empreses "més importants i potents de Catalunya" vetlli per aconseguir el màxim de beneficis "sense mirar pels seus clients i estafant-los diàriament". També es denuncia que Abertis aconsegueix "molts ingressos gràcies als ciutadans de Catalunya i als turistes" que arriben a les comarques de Girona i a tot Catalunya, però "no és capaç d'invertir en millorar el funcionament dels peatges de la província gironina i en aquest cas de l'Alt Empordà", perquè consideren "que aquesta situació només es dona una vegada a l'any", una resposta que l'entitat considera "vergonyosa i inacceptable".

Finalment, la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona recorda el paper de motor del turisme a Catalunya i reclama que "d'una vegada per totes Abertis solucioni aquests problemes" per no haver-ne de tornar a parlar l'any que ve.

Un fet puntual

A l'altra banda de la polèmica, des d'Abertis adverteixen que aquest tipus de col·lapses són puntuals i estan molt ben delimitats. Des de l'empresa es recorda que cada any, el dia 1 d'agost, l'afluència de trànsit de l'autopista augment principalment per l'arribada de turistes francesos que arriben a Catalunya amb motiu de les vacances. Abertis admet que hi ha situacions de col·lapse que es reprodueixen el 15 d'agost, quan aquests turistes tornen al seu lloc d'origen. En canvi, l'empresa desmenteix que hi hagi cap avaria ni cap problema de funcionament en la infraestructura, i atribueix les retencions estríctament a l'augment de trànsit.

Abertis adverteix que no es pot adaptar la dimensió de tota una infraestructura a dos dies puntuals d'afluència superior de trànsit a l'any, i recorda que la resta de l'any no hi ha problemes. De la mateixa manera assegura que aquest dissabte no s'ha registrat cap incidència en peatges excepte cues per afluència de vehicles.