La contractació de personal de reforç per collir fruites als camps empordanesos es preveu que serà testimonial aquest any. La forta pedregada que va caure el passat 19 de juliol sobre els camps del Baix Empordà va malmetre greument les collites d'arròs, blat de moro, horta i sobretot poma. Per aquest motiu, el sindicat Unió de Pagesos estima que enguany només caldran 200 temporers per recol·lectar la fruita que es pot aprofitar, un 80% menys que els 1.000 que es van necessitar l'any passat.

Segons Pere Pellicer, pagès afectat per la calamarsa i membre d'Unió de Pagesos, la major part de les pomes que queden només serveixen per a fer suc, de manera que la feina de recol·lecció es pot fer amb menys gent i amb més temps. L'any passat els agricultors del Baix Ter van requerir els serveis d'un miler de temporers que van treballar de principis d'agost a finals de setembre.

"Aquest any en canvi, calculem que amb 200 o 300 en total en farem prou, perquè les pomes només serveixen per fer suc i la tasca és més que res de neteja dels camps, més que no pas recol·lecció", assegura Pellicer.

Des de l'inici de la crisi en aquesta zona agrícola de les comarques gironines es van deixar de contractar temporers de l'estranger. Segons Unió de Pagesos, els 1.000 que l'any passat van servir de personal de reforç eren majoritàriament agricultors afincats a la regió que ja tenien els seus propis camps. Durant l'agost tots ells es van afegir a un altre miler d'agricultors que ja portaven treballant als pomers des del mes de maig. En total, 2.000 pagesos que van contribuïr a la recollida de 87.522 tones de pomes l'any 2012 a Girona.

Només un dia abans de la pedregada el Govern i la patronal del sector, Afrucat, va fer unes prediccions optimistes de la collita de pomes. Auguraven una crescuda del 5% del volum de fruita recol·lectada, superant les 91.000 tones.

Aquestes previsions tenien el seu fonament en les excel·lents condicions climatològiques durant l'hivern i la primavera, que van propiciar una floració i quatllat abundants. Tanmateix, l'optimisme del sector fruiter es va truncar la tarda del passat 19 de juliol quan va caure a la zona del Baix Ter i de Torroella una de les pitjors calamarses que es recorden, amb pedres de tres centímetres. El meteoròleg gironí Gerard Taulé afirmava que pedregades com aquesta durant el mes de juliol no són habituals i passen només una vegada cada 20 anys.

Més de 400 hectàrees van quedar tocades, i en els casos on no hi havia malla protectora la pedregada va acabar amb el 100% de les pomes. De moment els agricultors han quantificat les pèrdues en prop de 8 milions d'euros.

Els pomers no són els únics conreus afectats. Blat de moro, arròs, hortes i farratges també van quedar tocats per la intensa pedregada, si bé en aquests casos les pèrdues econòmiques i materials no van ser tant greus.