El clam del territori per exigir que els camions de gran tonatge deixin de passar per l'N-II a les comarques gironines guanya força. Els veïns de Pont de Molins (Alt Empordà) han decidit també passar a l'acció, seguint l'exemple de Bàscara, i des del 15 d'abril tallaran també la via a la mateixa hora -de 9 a 10 del matí-, fet que obligarà a desviar en un nou tram els vehicles cap a l'AP-7. "Si les negociacions no arriben a bon terme, farem el mateix perquè el problema no és només a Bàscara sinó a tot l'Empordà", assenyala un veí, Xavier Falgàs. Avui es compleixen 57 dies des que Bàscara va començar les protestes. Dilluns de Pasqua faran una arrossada dels "innocents" a banda i banda de la carretera.

Des de fa temps que els veïns de Bàscara compten amb el suport de veïns de municipis pròxims, com ara Garrigàs i Pontós, però fins ara cap més havia anunciat que també faria talls sistemàtics de la via a la mateixa hora, amb l'afectació que tindrà al trànsit. Els veïns de Pont de Molins compten també amb el suport de l'alcalde, Josep Fuentes. Segons explica un dels portaveus, Xavier Falgàs, un dels aspectes més negatius de l'N-II al seu pas pel municipi són les rotondes per entrar i sortir, que "no es respecten" així com una velocitat excessiva per part dels vehicles.

Sobre el projecte de desdoblat l'N-II entre Girona i la frontera i dividir l'obra en tres trams, tal com va anunciar ahir el director general de carreteres, Jorge Urrecho, des de territori no s'ho acaben de creure. La portaveu de la plataforma Prou Camions N-II, Eugència Carbó, creu que és una estratègia per "allargar" tot el procés.

El que tenen clar és que fins que els camions de gran tonatge no deixin de passar per aquesta via continuaran amb les protestes i amb els actes reivindicatius. Si el diumenge de Rams van organitzar un Pessebre Vivent, aquest dilluns de Pasqua tenen previst organitzar una "arrossada dels innocents" que es farà a banda i banda de la carretera. "A un costat hi tindrem el menjar i a l'altre les taules, i anirem passant-ho tot d'un costat a l'altre", explica Carbó. Senten que van ser uns "innocents" en pensar que els camions podrien deixar de passar el 2 d'abril i la prova és que encara no hi ha data fixada pel Govern, assenyala la portaveu. Aquell mateix dilluns està previst que els nens de l'escola del poble dibuixin un nou pas de vianants, per denunciar les dificultats que tenen ara per creuar la via.

Més de 2.500 firmes

El manifest que han redactat continua sumant adhesions i ja s'han superar les 2.500 signatures. Pel que fa a la moció que es va aprovar al ple extraordinari de l'Ajuntament de Bàscara, també es va enviar a altres municipis i de moment ja compten amb el suport de Vilademuls (Pla de l'Estany).