Els camions de gran tonatge deixaran de passar per l'N-II entre Maçanet de la Selva i la Jonquera (Alt Empordà) el proper 19 d'abril. A partir d'aleshores, els vehicles pesants de quatre eixos o més hauran de fer servir obligatòriament l'AP-7 i tindran bonificacions de peatge que oscil·laran entre el 25 i el 50%. Per compensar la concessionària Abertis, Generalitat i Estat faran aportacions conjuntes. El conseller de Territori, Santi Vila, ha anunciat que a la travessera de Bàscara (Alt Empordà) "la restricció de pas serà absoluta". A la resta de trams, es permetrà que els camions hi passin en casos puntuals. Aquells transportistes que incompleixin la prohibició s'enfrontaran a una multa de 500 euros.

Les restriccions de pas per als camions de gran tonatge (de quatre eixos o més) s'aplicaran en els 81 quilòmetres de l'N-II que s'estenen entre Maçanet de la Selva i la Jonquera. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat que l'ordre que ho ha de fer possible "ja s'ha iniciat" i que la mesura entrarà en vigor, de manera definitiva, a partir del proper 19 d'abril.

Amb l'objectiu de reduir la sinistralitat que acumula l'N-II (sobretot, als trams empantanegats) i millorar-ne la fluïdesa, els camions hauran de fer servir obligatòriament l'AP-7. Aquí, els transportistes tindran bonificacions en els peatges que oscil·laran entre el 25 i el 50%. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha explicat que en els propers dies tant ell com la ministra Ana Pastor confirmaran aquests percentatges, perquè aquest és un serrell que encara s'ha de tancar.

La intenció, a priori, passa però perquè aquells transportistes que facin el recorregut sencer per l'AP-7 tinguin una bonificació del 25% (que assumiria íntegrament Abertis). I en el cas d'aquells camions que facin moviments interns, la reducció de peatge podria arribar a situar-se fins al 50%. En aquests casos, la Generalitat i el Ministeri farien aportacions conjuntes per cobrir el diferencial.

El conseller de Territori considera que és lògic que la concessionària es mengi part de les bonificacions. "És evident que, des del punt de vista comercial, se'n veurà beneficiada, perquè hi haurà un increment de trànsits per l'autopista", ha assegurat Santi Vila.

A Bàscara, sense excepcions

A tots els trams de l'N-II on s'aplicaran les restriccions, n'hi haurà un on el trànsit de camions de gran tonatge estarà completament vetat: la travessera de Bàscara (l'únic punt on la carretera parteix un poble). "És just allà on la restricció serà absoluta", ha concretat Santi Vila.

A la resta de trams de l'N-II, es permetrà que els camions de gran tonatge hi circulin només en casos puntuals i sempre, fent-hi el mínim trajecte indispensable. En concret, quan necessitin repostar, quan hagin de fer operacions de càrrega i descàrrega o quan necessitin passar per un tram de l'N-II per enllaçar amb una altra carretera (en el cas dels trànsits locals).

El conseller de Territori també ha explicat que, a partir de la Jonquera i fins a l'aduana, la mesura "no tindrà cap tipus d'afectació".

Aquells camioners que incompleixin les restriccions, s'enfrontaran a una multa de 500 euros. Amb l'agreujant, en aquells casos en què el transportista sigui estranger, que si no abonen la sanció a l'instant els Mossos d'Esquadra els hi immobilitzaran el vehicle.

El 93%, de quatre o més eixos

La Generalitat calcula que cada dia circulen 3.842 vehicles pesants per l'N-II entre Maçanet de la Selva i la Jonquera. D'aquests, 3.652 (un 93%) tenen quatre o més eixos. Les estimacions que fa el Departament de Territori són que l'entrada en vigor de les restriccions permetrà desviar-ne 2.850 per l'autopista AP-7. Els 700 i escaig camions restants, són els que fan trànsits locals o bé utilitzen l'N-II com a via per enllaçar amb una altra (per exemple, aquells transportistes que vénen de França i han d'anar fins a Olot per la C-260).

El conseller de Territori també ha explicat que, durant les darreres setmanes, han mantingut "reunions intenses" amb els transportistes per explicar-los la mesura. El Govern, a més, ha elaborat un estudi on es demostra que, només bonificant el 25% del peatge, s'igualen els costos de passar per l'N-II i l'AP-7. Per contra, però, passar per l'autopista escurça mitja hora el temps del trajecte