23 de març de 2013
23.03.2013
Durant el pont festiu

Convoquen una vaga d'escombraries a vint municipis empordanesos

Treballadors dels centres de Llançà, Portbou i el Port acusen l'empresa de negar-se a negociar

23.03.2013 | 19:53

Els treballadors de l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) dels centres de neteja de i recollida d'escombraires de Llançà, Portbou i Port de la Selva, a l'Alt Empordà, han convocat quatre dies de vaga -del 29 de març a l'1 d'abril- que afectaran una vintena de poblacions. Els treballadors denuncien el "bloqueig" dels directius de l'empresa davant la negociació del nou conveni. Consideren que no hi ha voluntat de negociació davant algunes de les reivindicacions dels treballadors que no passen per un augment salarial sinó, per exemple, ajustar horaris o negar-se a una rebaixa de les condicions laborals que es vol aplicar a un grup de treballadors. Es comprometen a seguir serveis mínims a aquelles àrees bàsiques, com ara el sanitari.

L'empresa té 34 treballadors fixos, a banda dels eventuals que contracta durant la temporada d'estiu per reforçar els serveis. En els municipis més grans, com ara Llançà, els serveis inclouen la recollida d'escombraries i també la neteja viària, però en altres indrets només es fa una part en funció del contracte.

Els municipis que es veuran afectats per la vaga són Llançà, Portbou i Port de la Selva, Colera, Camallera, la Vajol, Maçanet de Cabrenys, Darnius, Viure, Masarac, Saus, Llampaies, Pontós, El Far d'Empordà, Santa Llogaia d'Alguema, Albanyà, Sant Llorenç de la Muga, Terrades, Boadella d'Empordà i Garriguella.

Conveni caducat

Des de la Federació de Serveis Públics d'UGT, denuncien que des del setembre de l'any passat que va caducar el conveni col·lectiu, l'empresa no ha mostrat "cap interès" en negociar un nou conveni ni tampoc d'escoltar les seves propostes. "No estem demanant res extraordinari com ara un augment salarial", explica el seu secretari d'organització, Ivan Lavado, que afegeix que el que reivindiquen els treballadors són algunes compensacions o millores, com ara ajustar horaris o millorar la cobertura en cas d'hospitalització. La resposta de l'empresa, segons Lavado, és "ara no toca".

Un dels aspectes que més els preocupa és l'anunci de la direcció de fer sortir de conveni o rebaixar les seves condicions a un grup de treballadors, un fet que segons el sindicat convertiria alguns d'ells en una "segona categoria" i amb pitjors condicions laborals. Aquest és un dels punts destacats que caldrà tractar per arribar a un acord.

En l'última reunió mantinguda aquest divendres amb la direcció, no s'ha aconseguit acostar posicions. De fet, un dels punts més discutits és el de serveis mínims. Segons UGT, l'empresa ha proposat que el servei fos el mateix que es realitza cada dia, un fet que els treballadors han vist com un intent de "vulnerar un dret fonamental com és el dret a la vaga", apunta Lavado. Els representants de l'empresa, segons els treballadors, no han portat cap proposta i han marxat sense donar resposta a les peticions.

Serveis als espais sanitaris

En una assemblea amb els treballadors es va acordar per majoria convocar una vaga i es va decidir que els serveis mínims incloguessin només aquells serveis essencials, com ara la neteja en espais sanitaris, però no pas a escoles, ja que els dies de la protesta coincideixen amb les vacances de Setmana Santa i els centres estan tancats.

El 21 de març passat, representants de l'empresa FCC i dels treballadors dels centres van ser convocats a la mediació del Departament d'Empresa del Govern i es va acordar la reunió d'aquest divendres.

La vaga convocada es portarà a terme justament els quatres dies en què algunes poblacions com Llançà solen tenir una afluència important de visitants. L'àrea afectada va des de poblacions del litoral com Colera o Portbou fins a municipis d'interior o de muntanya com Albanyà.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema