L'Ajuntament de l'Escala ha tancat els acords per la compra dels antics terrenys militars de la Clota, propietat del Ministeri de Defensa, per 200.000 euros i per l'antic convent de Ca les Monges, del Bisbat, per 900.000 euros. Ambdues es consideren compres "històriques" i es pagaran a 10 anys la més econòmica i a 30 la de les Monges. S'està acabant de negociar una tercera adquisició, Can Maranges, un edifici vinculat a una nissaga important de polítics i militars.

La compra dels antics terrenys militars suposa acabar amb vint anys de negociacions amb el Ministeri de Defensa que va arribar a demanar fins a tres milions d'euros pels terrenys. Situats davant de mar entre la Clota i Illa Mateua ara es troben, una gran part, dins el Parc Natural del Montgrí i representen un paratge de gran valor que se suma als 200.000 més que són de la Generalitat. En els darrers dos anys l'actual govern va portar a terme diferents operacions que han permès abaratir la compra. Els 250.000 metres aproximats de terrenys es van desclassificar fent una permuta pels 50.000 metre quadrats que eren urbanitzables que es van traslladar a un zona propera, però ja urbanitzada. Segons ha explicat l'alcalde, Estanis Puig, aquest mes s'espera signar la compra que es farà a deu anys amb una primera entrega d'uns 40.000 euros.

La segona adquisició correspon a un immoble de 2000 metres quadrats al centre urbà, situat en una illa de carrers amb entrada pel carrer la Torre i avinguda Ave Maria. Va acabar en mans del Bisbat quan les antigues propietàries, una comunitat de monges, van abandonar-ne l'ús. L'Ajuntament ha pagat durant 20 anys un lloguer per utilitzar-ne una part com a guarderia municipal -tancada recentment-. S'ha utilitzat altres parts en dies d'eleccions o fa anys fins i tot va acollir algunes aules de l'escola, que estava saturada. Per la seva ubicació es considera que és una gran adquisició.

El preu de compra, segons ha informat l'alcalde, s'ha xifrat en 900.000 euros. Se'ls entregarà l'edifici de l'Emília Xargay del carrer del Port deixant en 714.000 euros l'import que es pagarà. L'alcalde remarca que suposarà pagar una quantitat similar a la que es pagava de lloguer mensualment, al voltant dels 2000 euros, durant 30 anys.Una part de l'edifici s'ha d'enderrocar pel seu mal estat. Ara es preveurà l'enderroc i més endavant es decidiran els usos.

Les dues compres es van aprovar ahir al ple municipal.