La Generalitat ha anunciat que el Ministeri de Foment ha cedit a les reivindicacions de la N-II i s'ha acordat que encarregarà un estudi per desdoblar íntegrament la carretera des de Sils fins a la Jonquera amb un projecte nou una tercera part més econòmic que l'actual invertint entre 250 i 270 milions. Un segon compromís és en dos mesos executar el gruix de l'obra del tram Sils-Caldes i el tercer acabar l'enllaç de l'AP-7 Figueres Nord. Mentre no s'hagi desdoblat la N-II els camions circularan per l'autopista. Ho començaran a fer en set o vuit setmanes perquè es pretén no afectar els negocis que viuen del transport a peu de la N-II. Pagaran el 50% i això suposarà un cost de 40 milions a l'Estat.

El director de Transport i Mobilitat, Pere Padrosa, en un acte on participava a Figueres va informar que Foment, després dels dos darrers accidents mortals a la N-II (a Vilademuls i Bàscara) i de la revolta popular exigint solucions "han pres consciència". Ha estat una setmana "complexa" de negociacions però s'haurien aconseguit "tres fets importants" per acabar "amb un deute històric".

El tram de Sils-Caldes que té una partida de 32 milions d'euros però que les obres pràcticament estan aturades s'executaran i es començarà en dos mesos. La resta del tram fins a la frontera serà objecte d'un nou estudi que ara ha encarregat el ministeri de Foment. El conseller de TErritori i Sosteniblitat, en una comparaixença al Parlament va informar que el "ministeri té autorització per part del d'Economia per estudiar la viabilitat d'aquest desdoblament (de la N-II)". Segons Padrosa, no s'invertiran els 700 milions aproximadament del darrer projecte que ara ha quedat descartat, sinó que serà una xifra bastant inferior, la d'entre 250 i 270 milions. "Farem ziga-zagues per una banda i per una altra, però esperem que anirà completant-se en un futur". Es tractaria d'una obra que "es farà per trams i tardaran el que faci falta"; que "no serà el que voliem",però serà menys vergonyant que la via actual.

Mentre no estigui acabada l'obra i tal com ja s'havia anunciat, els camions circularan per l'autopista. El conseller de Territori i Sosteniblitat posava una data d'entre set i vuit setmanes perquè comenci a fer-se efectiva la prohibició de circular per la NII. Padrosa afegia que és una data més llarga de la parlada inicialment d'un mes perquè es vol mirar d'afectar el mínim possible les empreses diverses que viuen del transport que avui circula per aquesta via. Diari de Girona publicava que Llers, la Jonquera i Medinyà temien per l'efecte econòmic i demanaven mesures. Padrosa assegura que no volen perdre llocs de treball de restaurants, benzineres, tallers de serveis i de cap les famílies que en viuen i que s'està estudiant al detall com minimitzar l'efecte.

En aquest sentit s'espera que pugui ajudar el tercer "important" acord amb Foment. Es resol la reïnvindicació de Llers i una històrica de Figueres: acabar l'enllaç de Figueres-Nord de l'AP-7 on ara només s'hi pot accedir en algun sentit de circulació. Segons Padrosa, estava bloquejat i ara s'han compromès a fer que s'executi.

Respecte les mesures per als transportistes que es veuran obligats a pagar per circular per l'autopista, Padrosa va avançar que la bonificació pactada serà del 50%, el que representaria, es calcula, els 40 milions d'euros que haurà d'acabar d'aportar l'Estat a les concessionàries mentre no puguin retornar a la N-II.

Vila va assegurar que renúncia al discurs de "greuge" i que optarà pel "pragmatisme" en les seves relacions amb Foment.Segons el conseller, la celeritat de Foment a l'hora de prohibir els camions de gran tonatge que circulin per la N-II posarà a prova la "coordialitat" de les relacions entre les dues parts.

Els talls continuen a Bàscara

Els veïns de Bàscara continuen sortint de nou a deu del matí per tallar la N-II. En una nova jornada, ahir van repartir xocolata calenta. Un centenar de persones van mantenir el compromís de protestar. L'alcalde de Bàscara, Lluís Lloret, va manifestar que l'acord és continuar de forma indefinida siguin les setmanes que siguin. Per avui està previst que el conseller visiti la població on també participarà en un programa de Cadena SER.