L'empresa Biomassa del Gironès exporta més de 5.000 tones d'estella i troncs procedents dels incendis de l'Empordà i Madremanya d'aquest estiu. La fusta s'està carregant aquesta setmana al Port de Palamós en un vaixell que té com a destinació el sud d'Itàlia. Per primera vegada, a banda d'estella per generar electricitat, s'envien troncs cremats de l'incendi que la indústria de la fusta de la zona de l'Adriàtic aprofita, per exemple, per fer caixes de fusta. Aquesta empresa ha tractat fins al moment unes 10.000 tones de fusta cremada en aquests incendis i encara calcula que li queden 15.000 tones més per convertir en estella per a biomassa.

Els incendis de l'Empordà i de Madremanya han deixat milers de tones de fusta cremada als boscos. Una sortida per a aquesta fusta és la que donen empreses com Biomassa del Gironès, amb seu a les Preses (Garrotxa), que tritura la fusta per convertir-la en estella i destinar-la a la generació d'energia. Segons el gerent de l'empresa, Toni Arimany, el consum intern d'aquesta fusta estellada és baix -venen de 200 a 300 tones setmanals al mercat català- i ara tenen un gran estoc després dels incendis, ja que molts propietaris forestals els volen vendre la fusta cremada que tenen a les seves parcel·les.

Una altra empresa de la zona va fer un enviament de 1.500 tones de fusta cremada a Itàlia procedent de l'incendi de l'Empordà l'octubre passat i, ara, Biomassa del Gironès en fa un de nou. En aquesta ocasió, la quantitat d'estella és major, ja que s'envien 4.000 tones. A més, ara la fusta prové tant de l'incendi de l'Empordà com del foc que hi va haver també aquest estiu a Madremanya (Gironès).

Per primer cop s'envien troncs cremats

La novetat més significativa és que per primera vegada es dóna sortida a troncs sencers (1.200 tones) que també es van veure afectats pels focs. Es tracta de fusta de pi que, a diferència de l'alzina, no rebrota i mor en cas d'incendi. El gerent de Biomassa del Gironès, Toni Arimany, ha explicat que la fusta manté les qualitats durant un any o dos i que, per això, la poden exportar.

En aquesta ocasió, els troncs van destinats a empreses de la fusta del sud d'Itàlia que convertiran aquests troncs cremats en caixes de fruita. L'empresa també ha aprofitat l'enviament per satisfer les demandes de dues empreses més que volen plàtan i pi sense cremar per a la fabricació de mobles.

Aquesta empresa ja ha gestionat des dels incendis de l'estiu unes 10.000 tones de fusta cremada. Arimany calcula que encara tenen fins a 15.000 tones més per convertir en estella. La voluntat de l'empresa és no haver d'exportar aquest material i poder vendre'l als clients del mercat català ja que, si l'han de vendre fora, l'empresa ha de fer-se càrrec dels costos de transport i el marge de benefici és menor.

Arimany ha defensat que la biomassa és un sector que va a l'alça i que permet fer una bona gestió forestal i mantenir els boscos nets. Biomassa del Gironès gestiona unes 25.000 tones de fusta anualment.