01 de febrer de 2013
01.02.2013
Bàscara

Bàscara continuarà tallant l'N-II fins que no passin camions de gran tonatge

L'alcalde de la població demana al govern espanyol que la prohibició sigui efectiva d'aquí a dues setmanes en comptes d'un mes

04.02.2013 | 12:43
Els veïns han encès espelmes en record a l´última víctima

Unes 300 persones han tornat a tallar, per tercera vegada, la circulació durant més d'una hora a l'N-II a Bàscara. Els veïns han assegurat que continuaran amb les mobilitzacions de forma indefinida fins que l'acord entre el Govern i Foment sobre la prohibició que els camions de gran tonatge passin per l'N-II sigui una realitat. "Continuarem fins que no ho veiem amb els nostres ulls", ha assegurat una de les portaveus dels veïns, Sílvia Cortada. D'altra banda, l'alcalde de Bàscara, Lluís Lloret, ha mostrat el seu suport a la mobilització i ha demanat que l'acord sigui efectiu el més aviat possible. "Ja n'hi ha prou, això és un punt i final perquè si no es soluciona no ens mouran d'aquí", ha reblat.

Des de les sis de la tarda, els veïns que s'han concentrat a les dues bandes de l'N-II han anat intentant dificultar la circulació dels vehicles que passaven per aquesta via. En concret, els veïns han decidit anar creuant la carretera pel pas de vianants que es troba al bell mig de la població, al mateix indret on des d'ahir s'han concentrat per mostrar el seu rebuig a l'alt nombre de víctimes i morts que hi ha a la carretera. La mort d'una veïna del municipi de 60 anys i familiar llunyana de l'alcalde de Bàscara ha fet vessar el got i ha empès a que, des d'ahir, els veïns passessin a l'acció i sortissin al carrer.

Aquest cop, els manifestants- després d'acudir a l'enterrament de la veïna que va perdre la vida en l'accident de trànsit- s'han desplaçat en massa fins a l'N-II i han tallat la circulació durant més d'una hora. Al principi, els veïns s'han parat al mig del pas de vianants i han decidit encendre espelmes en record a la última víctima que va perdre la vida en aquesta carretera. Posteriorment, han fet un minut de silenci, que ha finalitzat amb un gran aplaudiment i, tot seguit, han cridat reiteradament "ja n'hi ha prou".

Durant la mobilització, els veïns carregaven diverses pancartes on es podia llegir 'En record de les víctimes de l'N-II' o 'Estem amb la Pilar i la seva família, fora camions de l'N-II'. Aquest acte ha estat el més multitudinari de totes les tres mobilitzacions que s'han fet durant dos dies consecutius. Els actes reivindicatius van començar ahir al vespre quan una quarantena de veïns van sortir al carrer i van tallar la circulació de l'N-II durant hores.

Els veïns han assegurat que l'acord entre el Govern i el Ministeri de Foment per evitar que els camions de gran tonatge passin per l'N-II a les comarques gironines no farà aturar les mobilitzacions. "Continuarem tallant la via, de forma indefinida i intermitent, des de les nou i fins a les deu del matí de dilluns a divendres fins que veiem que la prohibició és una realitat", ha assegurat una de les portaveus dels veïns, Sílvia Cortada.

"Està clar que el desdoblament de l'N-II ara és inviable amb la crisi però sobretot, el que volem i defensarem és que els camions no passin per aquesta via. Això ajudaria a descongestionar molt la carretera", ha assenyalat la portaveu. Tal i com ha succeït a les anteriors mobilitzacions, l'alcalde de Bàscara també ha fet acte de presència durant aquest acte reivindicatiu. Lloret ha destacat que els veïns compten amb el suport total del consistori i ha manifestat que espera que es resolgui el problema el més aviat possible. "Això no pot durar més, és un atemptat contra la vida de les persones i la gent està molt sensibilitzada", ha apuntat.

"Ja n'hi ha prou"

Segons ha informat l'alcalde, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, l'ha trucat durant aquest matí i al migdia l'ha informat que havia parlat amb la ministra de Foment, Ana Pastor, i que en el termini d'un mes els camions de gran tonatge haurien de passar per l'autopista AP-7. "Dilluns vindrà el delegat del Govern a Bàscara i he rebut una altra trucada d'en Pere Macias, el portaveu adjunt de CiU al Congrés dels Diputats, que m'ha dit que demanaran a Madrid que els camions deixin de passar per l'N-II d'aquí a dues o tres setmanes en comptes d'un mes", ha ressaltat Lloret.

L'alcalde ha demanat que aquest fet es resolgui el més aviat possible i ha ressaltat que l'acord al qual ha arribat el Govern i el Ministeri de Foment és "el resultat de la força del poble quan la política no resolt els problemes". "Tal i com ha dit el mossèn durant la missa per l'enterrament de la veïna, ja n'hi ha prou, això és un punt i final perquè si no es soluciona no ens mouran d'aquí", ha insistit.

Durant l'acte reivindicatiu s'ha viscut un moment de tensió quan el conductor d'un camió de grans dimensions ha decidit envair el carril contrari i ha intentat travessar la manifestació. Aquest fet ha indignat a tots els veïns de Bàscara que han increpat al conductor fins al punt que ha estat necessària l'actuació dels Mossos d'Esquadra. Després de mantenir un breu diàleg amb el conductor, el jove ha parat el vehicle i ha esperat fins que els veïns han posat el punt i final a l'acte que ha estat al voltant de les vuit del vespre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook