L'Escala té un dels fons marins amb una major salut i qualitat de Catalunya. Així ho indica l'informe anual de la Fundació Mar, que dóna la segona millor puntuació a l'Escala, només per darrere del punt de control de Mont-ras.

La Fundació Mar té una vintena d'estacions de control al conjunt del litoral català i en fa seguiment periódic per tal d'analitzar l'estat de salut del fons marí i recomanar actuacions a dur a terme.

Les millors puntuacions les ha obtingut aquest any Mont-ras, amb un 8, i l'Escala, amb un 7,5 -mantenint la puntuació aconseguida l'any passat-. El punt de control del projecte Silmar està situat a la zona de la punta del Romaní.

Un altre dels punts de control de la Fundació Mar és a la cala Montgó, a cavall entre els termes municipals de l'Escala i Torroella de Montgrí. L'informe destaca que el fons marí és ric en posidònia oceànica. En aquest cas, però, la puntuació obtinguda és de 5,8 especialment marcada pel fondeig d'embarcacions, sobretot a l'estiu, ja que l'informe apunta que és un dels elements amb un efecte negatiu sobre la praderia de posidònia oceànica, també afectada pels temporals.