El cas es va destapar arran d'una menor explotada sexualment. La policia, que la va apartar de la banda, va iniciar la investigació, que ja compta amb una quinzena de detencions de búlgars i un romanès. La majoria eren inquilins dels cinc pisos que l'alcalde de Vilabertran té al centre de Figueres. Segons sembla, els llogava per 650 euros i alguns dels immobles només tindrien habitació i bany.

G.T L'alcalde de Vilabertran, Martí Armadà (ERC), tenia cinc pisos llogats a membres de la xarxa d'explotació sexual a noies a la N-II desarticulada en una batuda que va avançar Diari de Girona dimecres. El batlle hauria declarat aquest dimarts com a testimoni i reconegut que sabia que els seus inquilins cada dia recollien les dones i després es dedicaven a repartir-les a la carretera. Els habitatges, alguns dels quals només tenien una habitació i un bany, eren llogats per 650 euros.

La investigació es va iniciar arran del cas d'una menor que presumtament havia estat explotada sexualment per la banda i a qui la policia va poder apartar. La Policia Nacional ha realitzat una quinzena de detencions -la major part de les quals d'inquilins d'aquests pisos- i no descarta dur a terme més imputacions després de l'escorcoll dels immobles.

Fonts properes a la investigació han qualificat com a "personatges sense escrúpols" la banda de proxenetes, segons va informar ahir Ràdio Girona. I és que les tenien totalment esclavitzades i les sotmetien mitjançant dures pallisses. Fins i tot, les pegaven si s'estaven més temps del compte practicant sexe amb algun client. La majoria dels detinguts són búlgars i un de romanès però també hi ha tres dones que es dedicarien a controlar la trentena de noies també d'orígen búlgar perquè es prostituïssin. Aquest cas es va conèixer dimarts arran d'una batuda que la Policia Nacional va dur a terme a la comarca i, especialment, a Figueres on es van escorcollar l'Hostal Don Pepe i els pisos del carrer Magre, propietat del batlle. Ahir a la zona, ubicada en ple centre de la ciutat i molt a tocar del Dalí, tothom sabia què hi buscava la policia. També sabien que els immobles eren d'Armadà, que de fet té una botiga just al davant de l'edifici. Aquest diari va intentar contactar-hi ahir sense èxit i a l'establiment, després d'assegurar que no hi era ni hi seria, van baixar les persianes en plena tarda. Tampoc van voler fer cap valoració al respecte des del seu partit, Esquerra. El president de la federació a Girona, Josep Maria Rufí, va afirmar no tenir res a dir i va insistir que no pot valorar els lloguers d'algú altre.

Els veïns, però, asseguren que era vox populi que la gent que hi vivia tenia alguna cosa a veure amb la prostitució. "No és que les veiessis vestides d'una determinada manera però veus el tarannà i després te les trobes a la carretera i les reconeixes", explica el propietari d'un dels comerços que hi ha a tocar del bloc. Aquest home -que prefereix no identificar-se- assegura que està molt enfadat amb la situació, que dura almenys des del 2003 quan va començar a regentar el negoci. Recorda, per exemple, quan una noia es va llençar per la finestra d'un d'aquests pisos. Això va passar fa set anys. Des de llavors, diu, per allà hi ha passat molta gent.

Pisos petits

Tots coincideixen a dir que almenys hi vivien una desena de nois -alguns creuen que d'entre 18 i 30 anys- però no tenen clar quantes noies s'hi estaven. Des de l'actuació policial no els han tornat a veure i ahir asseguraven que hi havien aparegut un parell de dones. "Em sembla que només hi viuen elles", explicava un dels veïns. De fet, al timbre no va respondre ningú. El propietari del comerç, però, assegura que des del local veu algunes de les finestres i que "aquestes noies viuen en apartaments molt petits, no sé com es pot tolerar això".

La banda de búlgars n'hauria substituït una de russos, que controlava la zona fins que la policia els va detenir i empresonar.