Un informe de l'interventor municipal de Figueres alerta que "els actes i acords adoptats a proposta del Consell d'Administració de l'empresa Fisersa Ecoserveis S.A" perjudiquen els interessos de l'Ajuntament en benefici del concessionari. L'alt funcionari fa aquestes valoracions -amb data 10 de gener d'aquest any- arran de l'aprovació al ple dels plans de gestió pel 2012 de l'ens. En aquest sentit, els recorda que, entra altres coses, l'empresa mixta no té les retribucions de gerència per a aquest exercici però que, en canvi, als plans de gestió no s'han reduït aquests imports. Els plans es van aprovar al ple de la setmana passada amb els vots en contra de tots els grups de l'oposició.

Els representants de l'empresa i els treballadors van arribar a un acord a principis de mes per evitar un ERO a través de reduccions d'horaris, redistribució de vacances i no acumulació de festius, entre d'altres. El motiu: la reducció de la despesa que el consistori hi invertia en 1.088.877, 75 euros. Era una de les mesures que l'equip de govern de CiU va posar sobre la taula per tal de fer front a la situació econòmica. Divendres passat, però, es van aprovar els plans de gestió per aquest any així com "les ampliacions del 2008, 2009, 2010 actualitzades a 2012". Els grups de l'oposició van criticar durament la gestió d'aquest servei, que compta amb capital privat i es va arribar a qualificar durant la sessió d'"un dels pitjors negocis de l'última dècada per a la ciutat". De fet, l'interventor els dóna part de raó en assegurar en l'informe que ha elaborat que les modificacions proposades i els acords adoptats pejudiquen els interessos municipal i que ho fan en benefici de l'empresa concessionària.

Concretament, diu, per alguns motius com ara que en l'any 2011 consta un pagament de 85.931,89 euros per Fisersa corresponent a l'import del cost del 50% de la gerència d'Ecoserveis. En la concessió, diu, "s'establia que del 8,97% del benefici industrial un 1,20 es destinaria a la retribució de la gerència". També recorda que "Fisersa Ecoserveis durant l'any 2012 no té les retribucions de la gerència, no obstant en els plans de gestió no s'han reduït aquests imports".

No són els únics punts "perjudicials" que destaca el funcionari municipal. L'interventor també insisteix que els plans de gestió presentats per l'any 2010 incorporen costos corresponents a béns que "ja estan totalment amortitzats (han transcorregut els 8 anys de vida útil del bé)".

Un altre dels motius que el funcionari exposa en el document és que "l'any 2008, per part del Consell d'Administració de Fisersa Ecoserveis s'aprova la millora del conveni de personal de la pròpia empresa per els anys 2008 a 2011 amb un increment del 6, 12, 14 i 14% respectivament (54,29%), increment integrament a càrrec de l'Ajuntament, incloses despeses generals i IVA".

Amb tot, recorda que "se segueixen modificant, per acords del Consell d'Administració de l'empresa les condicions previstes als plecs de condicions que van servir de base per l'adjudicació del concurs per a la prestació de determinats serveis". A més, afegeix, "la modificació dels plecs de condicions tècniques i econòmiques, s'ha de tramitar i justificar de conformitat amb la normativa i jurisprudència sobre contractació, no amb una simple aprovació dels plans anuals de gestió".

Ecoserveis es dedica a la gestió de la neteja viària, la recollida d'escombraries, el manteniment de l'enllumenat públic i de les zones verdes de la ciutat.