Les obres de reurbanització que s´estan executant a la plaça Prim de Roses han permès detectar aquest matí l´existència d´un refugi antieri en el seu subsòl. El consistori, que ja coneixia la seva existència, estudiarà ara l´estat de conservació del mateix, construït durant els anys de la Guerra Civil.

En els propers dies es continuaran els treballs per poder comprovar l´estat de conservació, dimensions, etc, d´aquest refugi. En cas que el seu estat ho permeti, el consistori estudiarà el projecte necessari per a la seva recuperació i posada en valor, tal i com es va fer fa uns anys amb el refugi trobat a la plaça de la Pujada a l´Escorxador (ara plaça de la Pau), amb l´objectiu de recuperar aquests espais com a testimonis de la història més recent del municipi.

A Roses són nombrosos els refugis antiaeris que es construïren entre les acaballes de 1937 i l'any 1938, en plena Guerra Civil, durant la qual la població de Roses disposava de dues possibilitats per protegir-se. La primera d'elles consistia a córrer a refugiar-se al rerepaís i fou estesament usada per la població el dia 30 d´octubre de 1936, quan el vaixell facciós Canàries, que deixà anar més de 40 canonades, efectuà el primer bombardeig de les comarques gironines.

No obstant, la forma més utilitzada per l´exèrcit franquista fou l´atac aeri, com demostren els bombardetjos a Roses del 24 d´agost de 1937, del 7 de febrer i del 17 d´agost de 1938 i un grup de tres ràtzies els dies 6, 7 i 8 de febrer de 1939, just abans de l´entrada de les tropes nacionals el dia 9 de febrer.

Davant aquest fet, la població civil de Roses va recórrer a la construcció de diversos refugis antiaeris. Les fonts documentals i el testimoniatge oral han permès de mantenir la memòria dels diversos amagatalls existents, construïts entre els anys 1937 i 1938, entre els quals es troba el de la plaça Prim, acabat de localitzar.

Altres refugis dels quals es coneix l'existència al nucli urbà són el de la plaça de l'Església. També n'hi havia d'altres situats en zones despoblades a les immediacions del poble, com les muralles de la Ciutadella de Roses -que acolliren tres - o el localitzat al Camp de la Cortina, on es començà una trinxera per construir-hi l'amagatall, tot i que no s'acabaren els treballs i, per tant, no fou mai operatiu.