Després d´un any i mig de treball organitzant tallers, xerrades i mantenint converses amb pagesos de la comarca, la Iaeden ha establert un acord de col·laboració amb el GOB Menorca (Grup Ornitològic Balear) per aprofitar la seva experiència en custòdia agrària i engegar un projecte a la comarca.

La custòdia agrària es basa en un Acord de Pràctiques Agràries Sostenibles a l´Empordà, un acord voluntari entre una finca privada i IAEDEN, per tal de cercar una ajuda mútua que pugui beneficiar als objectius de les dues parts. Són acords que parteixen del convenciment dels aspectes positius que se'n poden derivar d´una col·laboració mútua, i que es formalitzen amb la signatura d´un conveni privat adaptat a cada cas, en el qual el productor es compromet a dur a terme un seguit de mesures de preservació i millora ambiental. Aquestes mesures tenen com a objectiu la conservació dels valors naturals de la finca, la seva diversitat, tant agrària com ambiental i la utilització dels mètodes de producció més respectuosos amb el medi. Alhora que preserva i potencia el valor històric de la finca.

Com a contrapart la Iaeden es compromet a assessorar en l'aplicació de les mesures i a col·laborar en la promoció dels productes i la finca, a fi d'aconseguir ajuts directes, treballar per la diversificació de vies de comercialització dels productes, treballar per un reconeixement del producte de proximitat com a producte de qualitat i de la terra.

La Iaeden ja disposa de diverses finques interessades en signar acords de custòdia i preveu que a finals d´any tindrà presència en mercats i fires locals. També està treballant en la celebració d´unes jornades tècniques, la realització de tallers per escoles, jornades de tastets de productes en custòdia, jornades de voluntariat a les finques associades i activitats de promoció dels productes de Custòdia Agrària de l´Empordà.

Amb aquest projecte de custòdia agrària la Iaeden pretén impulsar la conservació de les activitats agràries tradicionals, ambientalment sostenibles i de proximitat que actuen com a verdaders modeladors del paisatge empordanès i refugi de la biodiversitat.