Un home veí de Girona va ingressar el vespre del passat dimecres a la Clínica Bofill amb símptomes d'intoxicació aguda per ingesta de bolets. El malalt havia collit els fongs en un indret com a mínim peculiar: la rotonda d'una carretera. Els va veure mentre conduïa, va aturar el cotxe i els va collir. Al cap de poques hores corria perill seriós perquè els bolets que creixen en espais de gespa urbans acostumen a ser del gènere de les Lepiotes, potencialment mortals i, per a un aficionat, perillosament semblamts als fredolics, també dits negritos. També una Lepiota va matar, el passat 18 de novembre, un veí de Mataró que les va menjar després de collir-les en un parc urbà.

El doctor Josep Piqueras, toxicòleg i expert en micologia de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona i assessor de toxicologia de bolets de l'Institut Nacional de Toxicologia, indica que en els últims deu dies un total de vuit persones han estat hospitalitzades a Catalunya com a conseqüència de la ingestió de bolets verinosos, una de les quals és l'home mort a Barcelona. Dues d'aquestes persones eren gironins, que van ser atesos a l'hospital Clínic barceloní.

En concret, el malalt derivat al Clínic des de la Bofill gironina ha pogut salvar el fetge, segons fonts del centre. I és que els bolets tòxics causen lesions severes en aquest òrgan, i sovint els intoxicats precisen trasplantaments per poder salvar la vida. Fins i tot si es tracta ràpid la intoxicació pot deixar seqüeles mèdiques de per vida, explica el president de la gironina Associació Micològica Joaquim Codina, Miquel Àngel Pérez de Gregorio.

Entre el gènere de les Lepiotes, n'hi ha de més o menys tòxiques. Una de les més perilloses és la que va matar el pobre veí maresmenc, la Lepiota Brunneo-incarnata. La coincidència d'almenys dos casos d'intoxicació per aquest fong en concret té una explicació, indica Pérez de Gregorio. "Són els primers que surten. Aquest any ha estat excepcional: el setembre ha estat molt sec i ara ha caigut molta aigua. Hi havia molta espera per anar a collir bolets, i aquests són primerencs". Entre la pressa per menjar-ne i la possible confusió amb altres espècies comestibles, "llavors passen aquestes coses", lamenta el micòleg gironí.