La pertorbació que va afectar Catalunya fins aquest dimarts va deixar quantitats superiors als 250 litres a les Terres de l'Ebre i superiors als 180 litres a l'Alt Empordà. Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), a Mas de Barberans (Montsià) es van recollir 261,2 litres i al Parc Nacional dels Ports (Baix Ebre) 260 litres, mentre que a Albanyà (Alt Empordà) es van registrar 184,5 litres. En general, les quantitats han estat irregulars i a moltes comarques s'han recollit menys de 20 litres. Les precipitacions més intenses es van registrar els dies 19 i 20 als dos extrems del país, amb vent humit del sud-est en superfície i la presència d'una baixa al sud-oest de la Península.

Posteriorment, la baixa es va desplaçar al Mediterrani i es va reforçar al sud de les Balears, impulsant un flux de vent de l'est i nord-est sobre Catalunya. Amb aquesta nova situació la precipitació més destacable es va concentrar al quadrant nord-est del país.

A més la situació marítima es va alterar notablement, amb un temporal marítim que va afectar a tota la costa catalana, amb onades que van arribar fins els 5,5 metres a la boia de la XIOM (Xarxa d'Instruments Oceanogràfics i Meteorològics) ubicada a davant del litoral de Blanes, fins els 4,9 metres a la boia del Delta del Llobregat, i fins els 4,8 metres a la de Cap Tortosa.

Altres quantitats destacades van ser els 142,6 litres de Portbou (Alt Empordà), el Pinell del Brai (Terra Alta), amb 130,7 litres; els 125,8 d'Ulldecona; els 111,1 litres a Espolla i els 103,6 litres a Monells (Baix Empordà). També destaquen els 99 litres de Malgrat de Mar (Maresme), els 72,7 de Sant Pau de Segúries (Ripollès) i els 51,9 de Batea (Terra Alta), entre d'altres.

Les localitats amb precipitació acumulada superior als 50 mm es concentren a les Terres de l'Ebre i a les comarques del nord-est. Fora d'aquestes àrees, l'episodi ha deixat quantitats inferiors als 20 mm a bona part de l'interior, del Pirineu i fins i tot del litoral Central i Costa Daurada. Les precipitacions més escasses corresponen a alguns sectors de les comarques del Garraf, el Baix Llobregat o l'Alt Penedès, on la precipitació acumulada ha estat només d'1 o 2 mm.

Els xàfecs més intensos

En alguns casos, es van registrar quantitats molt superiors als 20 litres per metre quadrat en mitja hora. És el cas de Portbou (Alt Empordà), amb 43,7 litres en 30 minuts; Mas de Barberans (Montsià), amb 33,9 litres, i Amposta, amb 32,9 litres. Pel que fa la precipitació màxima en un minut, a Clariana de Cardener (Solsonès) es van recollir quatre litres; a l'Aldea tres litres i a Amposta 2,8 litres, en 60 segons.