L'Ajuntament de Figueres ha iniciat els tràmits per convertir els sostres de tres escoles de Primària de la ciutat en punts de captació d'energia fotovoltaica. L'alcalde, Santi Vila, ha signat aquest dimarts un decret per avançar en la tramitació de l'expedient per fer possible la instal·lació de plaques a les escoles M. Àngels Anglada, Anicet de Pagès i Joaquim Cusí. A part dels beneficis que pugui extreure de la venda de l'energia, amb aquesta acció el consistori també vol demostrar la seva "aposta per les energies renovables". En aquest sentit, des del març passat a Figueres ja es pot demanar un permís per instal·lar plaques o altres sistemes de captació d'energia als immobles particulars.

Segons informa el consistori, es tracta d'un "pas més" en "l'aposta" del govern municipal per a la promoció de l'energia neta i la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Un compromís que Figueres va adquirir al febrer del 2009 amb la signatura a Brussel·les del 'Pacte d'Alcaldes', on es comprometia no només a reduir els gasos, sinó també a millorar l'eficiència energètica i en promoure l'energia renovable.

És en aquest últim aspecte on incideix el projecte per instal·lar les plaques fotovoltaiques a les tres escoles, tal com ha explicat el regidor de Medi Ambient, Pere Giró, que ha afegit que més enllà de l'aprofitament que se'n pugui extreure en vendre l'energia que es produeix a la xarxa, l'Ajuntament "està enviant un missatge clar d'aposta per les energies renovables" als ciutadans.

També a sostres privats

De fet, des del mes de març a Figueres es pot demanar permís per instal·lar punts de captació d'energia als edificis particulars. Una mesura que permet la instal·lació de plaques fotovoltaiques o micro aerogeneradors d'electricitat, entre d'altres. Tots els interessats en instal·lar sistemes de captació d'energia -ja siguin privats, comunitats de propietaris o empreses- es poden adreçar a l'Agència Local de l'Energia de Figueres.

En els últims quatre anys, el consistori ha tirat endavant altres iniciatives relacionades amb energies renovables com la instal·lació de plaques al Poliesportiu per escalfar l'aigua de les dutxes o, entre d'altres, la construcció de la coberta fotovoltaica de la plaça Catalunya. Un projecte que, a més de fer que l'espai guanyi en usos ciutadans, permet ingressar uns 40.000 euros anuals provinents de l'electricitat produïda i que es ven a la xarxa.