22 de novembre de 2011
22.11.2011
Pau

La collita d'olives a Empordàlia cau el 30%

La sequera del setembre i l'octubre ha fet minvar la producció

22.11.2011 | 19:17
Un moment de l´activitat ´Fes-te l´oli´ el 19 novembre passat.

Empordàlia preveu una reducció del 30% de la collita d'olives per a aquesta campanya, a causa de la sequera dels mesos de setembre i octubre. La cooperativa, que està en plena campanya de recol·lecció de les olives, calcula que se'n colliran un milió de kg en aquesta temporada 2011-2012, i compta produir 180.000 kg d'oli. Per contra, preveu que les pluges abundants d'aquest any garanteixin la humitat a la terra perquè produeixi fruits. Empordàlia és una cooperativa amb 250 socis de l'Alt i Baix Empordà. Elabora, entre altres productes, l'Oli de Pau, que porta el segell de la DOP Oli de l'Empordà, i representa el 80% de tot l'oli que s'envasa amb aquesta certificació de qualitat.

Segons ha informat la cooperativa, les "excepcionals" condicions climàtiques dels mesos de setembre i octubre "han afectat molt" la producció de les oliveres. Concreten que tot i que el 2011 està sent en general un any de pluges, els fluixos registres d'aquests dos mesos han fet que les oliveres hagin deixat caure una part dels fruits. A això se suma el fet que el rendiment de les olives serà inferior, perquè la sequera n'ha afectat la maduració.

A causa d'aquests factors climàtics, enguany la campanya de recollida s'ha avançat uns quinze dies. Així, va començar el 24 d'octubre i s'allargarà fins a finals de gener del 2012. Segons afegeix la cooperativa, el contrapunt positiu d'aquesta temporada és que, de cara a la pròxima, les abundants pluges d'aquest novembre faran que la terra es nodreixi bé i que a la primavera els olivars tinguin un bon saó, és a dir, un grau d'humitat abundant perquè produeixin fruits.

Participar en l'elaboració de l'oli

Per oferir un vessant festiu i familiar a la campanya de recol·lecció de l'oliva, Empordàlia està duent a terme una nova edició de l'activitat 'Fes-te l'oli', durant la qual els participants poden viure de primera mà el procés d'elaboració de l'oli d'oliva, coincidint amb la sortida al mercat de l'oli nou. El dissabte dia 19 una cinquantena de persones van collir olives en el marc d'aquesta activitat, que es repetirà aquest dissabte, dia 26 i, probablement el 3 de desembre.

Sent a l'actualitat una cooperativa amb 250 socis de l'Alt i Baix Empordà, Empordàlia neix l'any 2005 per la fusió de la cooperativa de Pau i Roses i la de Vilajuïga. Un dels seus productes, l'Oli de Pau, s'embotella sota la garantia del segell de qualitat de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Oli de l'Empordà, i representa el 80% de tot l'oli que s'envasa amb aquesta certificació de qualitat. L'Oli de Pau s'exporta a països com els Estats Units, Holanda, Bèlgica, Alemanya, Anglaterra i França.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema