L'Ajuntament de Figueres demanarà al departament d'Educació de la Generalitat que faci una nova escola a la ciutat davant l'increment de població i les previsions que segueixi creixent. El regidor de l'àrea, Josep Maria Godoy (CiU), ha explicat que estan acabant d'elaborar el document de "justificació" i que l'enviaran en els propers dies per tal que el Govern català l'aprovi. La idea és que l'equipamet se situï a la zona de l'Hospital, a tocar de l'institut Alexandre Deulofeu. D'altra banda, el consistori està estudiant la possibilitat de dissenyar una nova zonificació escolar que elimini la unificació amb l'objectiu d'intentar trobar un sistema que permeti situar els nens a la seva zona "natural".

"Tot està per sobre de la ràtio, excepte p4 i 2n i ja hi ha nivell nou de p3 aquest curs i la previsió és que se segueixi incrementant", explica Godoy. Aquest és un dels arguments que utilitzarà el consistori per tal d'aconseguir que la Generalitat doni el vist-i-plau a a la construcció d'un nou centre. "Cal una nova escola per donar la possibilitat que la gent es resituï, i deixar espai, també, "per si de cas". I és que, segons l'edil, "malgrat que els índexs diuen que els nivells d'immigració haurien de disminuir, a Figueres tot ens indica que es seguirà incrementant".

A banda d'això, el regidor recorda que també hi pot influir l'obertura de la nova presó al Puig de les Basses. "Amb tota seguretat alguns d'ells, si no molts, vindran a viure aquí i això implica un important creixement que hem de tenir en compte", afegeix. L'efecte frontera i el pas del TAV per la ciutat és un altre dels indicadors, diu, d'un creixement que han d'afrontar i que "no podem deixar aturar per la situació econòmica". Godoy diu que està previst que la Generalitat els respongui sobre aquesta qüestió aquest proper mes de desembre però que, des dels Serveis Territorials de Girona, ho veuen de bon ull.

Això passa, però, mentre la ciutat continua a l'espera del trasllat del CEIP Carme Guasch a l'actual presó. Un fet que, segons va publicar Diari de Girona aquest dimecres, no s'impulsarà almenys fins de cara al 2014. Així ho va explicar l'alcalde, Santi Vila (CiU), en una reunió mantinguda amb pares i mares del centre aquest dilluns.

Canvi de zonificació

D'altra banda, l'àrea d'Educació del consistori també està estudiant canviar el sistema de zonificació escolar única per considerar que no seria la més adequada per a la ciutat. "En aquests moments ens trobem en una fase de veure si el canvi convé o no", explica el regidor. Segons diu, el problema que presenta aquest sistema és que hi ha molts alumnes desubicats a la zona on viuen.

Aquesta situació respon, no només a la unificació de zones que es va dur a terme fa poc temps, sinó a "l'increment de població que hi ha hagut a la ciutat". Per això, diu, cal trobar un sistema que permeti que els escolars puguin situar-se a les seves zones naturals.