El ple de l'Ajuntament de l'Escala ha aprovat aquest dilluns les ordenances fiscals de cara al 2012. En els dos darrers anys s'han mantingut congelats els impostos. De cara al 2012, les ordenances fiscals s´apujaran una mitjana del 3,5%, aproximadament l´increment del cost de la vida (IPC). Hi ha només unes poques excepcions que estan per sobre o per sota d´aquesta xifra. En aquest sentit, l´IBI, les escombraries i l´aigua s´apujaran un 4,5%. En canvi, s´ha decidit reduir en un 10% el cost de les llicències d´obres, amb l´objectiu de incentivar l´activitat econòmica d´un sector especialment tocat per la crisi i de gran importància a nivell local com és el de la construcció. En aquesta línia, també es congelen les plusvàlues. Es formalitza, a més, que els establiments que tenen obert tot l'any paguin la taxa d'ocupació de via pública només a l'estiu, bonificant al 100% la quota d'hivern.

D'altra banda, també s´estableixen diversos sistemes de bonificacions per a algunes taxes per a casos de necessitat.

Es tracta d´un increment molt moderat de la pressió fiscal –en el cas d´una família tipus, pagarà uns tres euros més al mes de mitjana- i cal tenir en compte que en els dos darrers anys l´Ajuntament de l´Escala ha mantingut els impostos congelats. Aquest lleuger increment es considera absolutament necessari per tal que l´activitat local no quedi paralitzada i poder fer front a nous reptes i inversions, especialment tenint en compte el descens d´ingressos d´altres administracions.

En el cas de l´IBI, en més d´un 50% dels casos representarà un increment d´uns 13 euros anuals. En aquest sentit, els valors cadastrals mitjans –més de la meitat del total- passaran de pagar 291 euros a pagar-ne 304. Els valors baixos –que representen un 40% del total- passaran de pagar uns 97 euros a pagar-ne102. Finalment, en el cas de valors alts –un 5% del total- es passa d´uns 815 euros a 851.

En el cas dels serveis bàsics, s´ha estat negociant amb les empreses concessionàries reformulacions dels convenis per tal d´intentar reduir els costos el màxim possible. En el cas de les escombraries, l´increment del 4,5% representa pagar uns 5,83 euros més, mentre que en el cas de l´aigua, dependrà dels trams de consum. En aquest sentit, es prima l´estalvi i a les persones que facin un ús responsable de l´aigua. Per això, els que es mantinguin dins el tram de consum mínim de 30m3 pagaran només un 4,5% més, cosa que representa uns 3,82 euros més per trimestre (de 38,15 a 41,97 euros). En canvi els excessos de consum tindran un increment del 10%. Així, si el consum fos de 50 m3, l´increment seria d´uns 7 euros més per trimestre.

D´altra banda, s´han establert diferents tipus de bonificació per a aquells casos de necessitat que siguin valorats per part de l´àrea de Serveis Socials. Així, per exemple, les persones de més de 65 anys o menors d´aquesta edat amb alguna minusvalia, que demostrin dificultats econòmiques severes, tenen fins a un 90% del cost de les escombraries bonificat. O en el cas de la llar d´infants, les famílies nombroses, monoparentals o amb un segon fill al centre, amb dificultats econòmiques severes, podran acollir-se a una reducció del 25% de la quota. A més, per a situacions de risc, d´atur de llarga durada, entre altres que han de ser valorades per Serveis Socials, també es podrà sol·licitar una bonificació del 50% de l´increment que es va aplicar aquest any a partir de les retallades de les subvencions de la Generalitat.

A més, els pressupostos municipals de cara a l´any vinent preveuran una bossa d´ajudes extraordinàries per ajudar a famílies en situació de precarietat, en la línia que ja s´ha vingut desenvolupant els darrers anys.

Gespa del camp de futbol

D'altra banda, el ple també ha aprovat el conveni amb el club de futbol l'Escala que permetrà executar a finals d'any les obres de renovació del camp de gespa artificial. La gespa que es va posar el 1999 ja esta molt deteriorada i calia una actuació per tal que tots els equips de futbol base puguin jugar en les millors condicions.

Terrenys militars

A més, s'ha iniciat el procés de desclassificació dels antics terrenys militars de l'Escala, amb l'objectiu de garantir que la petita part d'aquest espai que encara consta com a urbanitzable deixi de ser-ho. Aquest canvi també ha d'afavorir unes millors condicions a l'hora de pactar el traspàs d'aquests terrenys, ara en mans del ministeri de Defensa, a l'Ajuntament. Les negociacions en aquest sentit encara estan en marxa.