El gall i la gallina empordanesa ja tenen llibre genealògic. El Departament d'Agricultura ha decidit crear un document destinat a reconèixer i protegir aquestes aus característiques de les terres gironines. El gall i la gallina empordanesa són races autòctones , i com a tals, Agricultura ha de donar les eines adients per conservar-les i millorar-les. Segons informen del departament, "als llibres genealògics hi ha una sèrie de pautes per aconseguir aquests dos objectius".

Per tant, la creació del llibre té els objectius de "permetre el control tècnic de la raça i de disposar de les dades que permetin desenvolupar un programa de millora per a la conservació, la selecció i l'avaluació genètica dels animals de la raça, mitjançant el control de rendiments, per tal de destinar-los a la reproducció".

El llibre el portaran les associacions de criadors i criadores d'aquesta raça que tinguin per objecte col·laborar en el seu manteniment i promoció i que hagin estat reconegudes oficialment pel director o la directora general competent en matèria de ramaderia del departament.

La raça de gall i gallina empordanesa té gran valor zootècnic per la seva rusticitat i gran adaptació a les condicions ambientals adverses. En els darrers anys l'IRTA ha dut a terme accions de millora sobre aquesta població per tal de protegir, potenciar i millorar la raça mitjançant la coordinació de les accions de millora i manteniment del bestiar.