La Medalla d'Honor del Turisme de Catalunya s'ha atorgat al director i copropietari del restaurant El Bulli de Roses, Juli Soler i Lobo, per la seva contribució a imprimir notorietat, prestigi i projecció internacional a la gastronomia catalana; i la Placa d'Honor del Turisme de Catalunya, a la Federació d'Agroturisme de les Comarques d'Interior (FACI), per la seva aportació al desenvolupament d'un model de turisme rural de qualitat, respectuós amb el medi ambient i el patrimoni arquitectònic. En el consell executiu d'aquest dimarts, el Govern ha acordat atorgar els Guardons de Turisme 2011, que distingeixen la trajectòria dels empresaris i entitats del sector turístic català.

Amb una trajectòria de més de 30 anys en el camp de l'hostaleria, Juli Soler és, juntament amb Ferran Adrià, l'artífex d'haver convertit el restaurant El Bulli de Roses en un referent a escala internacional. Ha estat també el creador d'un nou concepte de negoci basat en la marca Ferran Adrià i El Bulli i un dels responsables del projecte El Bulli Foundation, que té previst obrir les portes el 2014.

Impulsor de la cuina innovadora, creativa i d'experimentació, Juli Soler ha treballat amb cuiners de primer ordre com Yves Kramer, Jean-Paul Vinay, Christian Lutaud, Fermí Puig i Xavier Sagristà, entre d'altres, i ha fet significatives aportacions a la gastronomia d'avantguarda, amb la instauració d'un model de coordinació i complementarietat entre el treball de cuina, el treball de sala i els sommeliers.

Així mateix, el Govern atorga la Placa d'Honor del Turisme a la Federació d'Agroturisme de les Comarques d'Interior (FACI). Constituïda l'any 1995, engloba 130 cases de turisme rural (103 masoveries, 21 cases de poble independents i 6 masies) de les comarques del Bages, el Solsonès, l'Anoia, el Berguedà, la Segarra, i Osona.

Amb aquest guardó, el Govern reconeix la contribució de l'entitat al desenvolupament d'un model d'agroturisme i turisme rural basat en la qualitat i el respecte pel medi ambient i el patrimoni natural, cultural i paisatgístic.

Aquest model cerca millorar la qualitat de vida de les zones rurals oferint als seus habitants obtenir rendes complementàries a les generades pel sector agrari, ajudant a mantenir la població en nuclis desfavorits i amb tendència a l'emigració, i creant nous llocs de treball per a persones que es vulguin dedicar a alguna activitat lligada a l'agroturisme o turisme rural.