L´Ajuntament de l´Escala ha mantingut congelats els impostos els dos darrers anys. De cara al 2012, les ordenances fiscals que es portaran a aprovació al ple de dilluns vinent s´apujaran una mitjana del 3,5%, aproximadament l´increment del cost de la vida (IPC). Hi ha només unes poques excepcions que estan per sobre o per sota d´aquesta xifra. En aquest sentit, l´IBI, les escombraries i l´aigua s´apujaran un 4,5%. En canvi, s´ha decidit reduir en un 10% el cost de les llicències d´obres, amb l´objectiu de incentivar l´activitat econòmica d´un sector especialment tocat per la crisi i de gran importància a nivell local com és el de la construcció. En aquesta línia, també es congelen les plusvàlues. Es formalitza, a més, que els establiments que tenen obert tot l'any paguin la taxa d'ocupació de via pública només a l'estiu, bonificant al 100% la quota d'hivern.

D'altra banda, també s´estableixen diversos sistemes de bonificacions per a algunes taxes per a casos de necessitat.

Es tracta d´un increment molt moderat de la pressió fiscal –en el cas d´una família tipus, pagarà uns tres euros més al mes de mitjana- i cal tenir en compte que en els dos darrers anys l´Ajuntament de l´Escala ha mantingut els impostos congelats. Aquest lleuger increment es considera absolutament necessari per tal que l´activitat local no quedi paralitzada i poder fer front a nous reptes i inversions, especialment tenint en compte el descens d´ingressos d´altres administracions.

L´alcalde de l´Escala, Estanislau Puig, remarca que en el cas de l´IBI, en més d´un 50% dels casos representarà un increment d´uns 13 euros anuals. En aquest sentit, els valors cadastrals mitjans –més de la meitat del total- passaran de pagar 291 euros a pagar-ne 304. Els valors baixos –que representen un 40% del total- passaran de pagar uns 97 euros a pagar-ne102. Finalment, en el cas de valors alts –un 5% del total- es passa d´uns 815 euros a 851.

En el cas dels serveis bàsics, s´ha estat negociant amb les empreses concessionàries reformulacions dels convenis per tal d´intentar reduir els costos el màxim possible. En el cas de les escombraries, l´increment del 4,5% representa pagar uns 5,83 euros més, mentre que en el cas de l´aigua, dependrà dels trams de consum. En aquest sentit, es prima l´estalvi i a les persones que facin un ús responsable de l´aigua. Per això, els que es mantinguin dins el tram de consum mínim de 30m3 pagaran només un 4,5% més, cosa que representa uns 3,82 euros més per trimestre (de 38,15 a 41,97 euros). En canvi els excessos de consum tindran un increment del 10%. Així, si el consum fos de 50 m3, l´increment seria d´uns 7 euros més per trimestre.

D´altra banda, s´han establert diferents tipus de bonificació per a aquells casos de necessitat que siguin valorats per part de l´àrea de Serveis Socials. Així, per exemple, les persones de més de 65 anys o menors d´aquesta edat amb alguna minusvalia, que demostrin dificultats econòmiques severes, tenen fins a un 90% del cost de les escombraries bonificat. O en el cas de la llar d´infants, les famílies nombroses, monoparentals o amb un segon fill al centre, amb dificultats econòmiques severes, podran acollir-se a una reducció del 25% de la quota. A més, per a situacions de risc, d´atur de llarga durada, entre altres que han de ser valorades per Serveis Socials, també es podrà sol·licitar una bonificació del 50% de l´increment que es va aplicar aquest any a partir de les retallades de les subvencions de la Generalitat.

A més, els pressupostos municipals de cara a l´any vinent preveuran una bossa d´ajudes extraordinàries per ajudar a famílies en situació de precarietat, en la línia que ja s´ha vingut desenvolupant els darrers anys.

"Estem treballant per tal que l´Ajuntament pugui continuar exercint de motor econòmic i que la millora i l´activitat de l´Escala no s´aturi. I això passa per reduir al màxim la despesa corrent municipal; apujar moderadament les ordenances després de dos anys de no fer-ho; fomentar l´estalvi; renegociar els convenis amb les grans companyies de serveis; i fer previsions realistes que permetin mantenir controlat i reduir en allò que sigui possible l´endeutament, entre d´altres actuacions", remarca l´alcalde de l´Escala, Estanislau Puig.