L´Ajuntament de l´Escala iniciarà aquest dilluns el procés per desclassificar el sòl urbanitzable que es preveia en una petita part dels antics terrenys militars. En aquest sentit, el ple ha d´aprovar l´avanç d´una modificació puntual del Pla General d´Ordenació Urbana, adaptant l´ordenació dels terrenys de la Clota – les Planasses al Pla director urbanístic del sistema costaner, la xarxa natura 2000 i el Pla Territorial de les Comarques Gironines. Aquest és un pas necessari per tal que Medi Ambient faci l´informe preceptiu i poder tirar endavant la modificació del planejament.

El ple ja va aprovar el mes d´abril la suspensió de llicències en tot aquest àmbit, en la línia de fer que aquesta zona, que s´està negociant amb el ministeri de Defensa que passi a ser municipal, quedi clar que ha de ser un espai no urbanitzable.

El 1986, quan es projectava fer la depuradora a la zona de la Clota, es va fer una requalificació que donava la possibilitat de construir habitatges al voltant del que es coneix com la casa del capità, com a compensació pels terrenys que seria necessari ocupar. Finalment, però, la depuradora es va fer al terme municipal d'Albons i ara la intenció de l'Ajuntament és que els 50.000 metres quadrats que sumaven la zona destinada a la depuradora i la zona de possibles habitatges, torni a ser zona verda, coincidint amb les negociacions que s'estan duent amb el ministeri de Defensa per tal que es traspassi la titularitat dels seus terrenys al consistori.

El conjunt dels terrenys que havien tingut ús militar, entre la Clota, les Planasses i la zona de Punta Montgó, ocupen un total de 364.000 metres quadrats, que constitueixen el principal pulmó verd de l'Escala. Uns 130.000 m2 segueixen en mans de Defensa, mentre que la resta ja són gestionats a nivell municipal, amb l'acord del ministeri de Medi Ambient.