Ja fa temps que des de l´Ajuntament de Sant Llorenç de la Muga s´està denunciant el mal estat del riu al seu pas pel municipi. L´alcalde, Lluís Vila, està fart de reclamar a l´Agència Catalana de l´Aigua (ACA), que faci el manteniment dels marges del riu Muga, "ja que la vegetació s´està menjant el riu". L´actuació milloraria la seguretat del municipi en cas d´episodis de fortes pluges. A aquesta problemàtica, s´hi suma des de fa dos estius les erupcions que apareixen a la pell de les persones que es banyen al tram de riu més proper al centre del poble.

Per tal de posar-hi fi, el consistori s´ha posat en contacte amb el Control de Plagues d´Empuriabrava per determinar l´origen d´aquestes erupcions cutànies que han afectat prop de quinze persones i que de moment es desconeix què les provoca, però que tot fa pensar que es tracta d´un abocament d´un producte químic al riu. "Ara estem esperant que els biòlegs de Dipsalut vinguin a fer una analítica, però mentre no arriben recomanem no banyar-se al riu", explica l´alcalde, i afegeix que "aconsellem fer-ho a la part més alta". Fins i tot ell mateix amb un grup de veïns es van ficar dins el riu per intentar netejar-lo i només uns quants van presentar la reacció al·lèrgica.

A l´espera de la depuradora

Un dels desencadenants d´aquesta presssumpte contaminació es deu també a la falta d´una depuradora al municipi, que fa que el riu acumuli més brutícia, sobretot durant l´estiu, "quan St. Llorenç passa dels 250 habitants als prop de 1.100", diu Vila. I afegeix que el projecte per construir una depuradora a la zona de l´Albereda d´en Tossa està aprovat per aquest any, però que en vista de la retallada econòmica pot ser que es vegi afectat el projecte. El cost d´instal·lació de la depuradora és de 890.000 euros.