La comissió de Patrimoni exigeix al propietari del Castell de Vallgornera de Peralada que faci un control arqueològic a les obres que ha fet sense permís.

Els treballs d'adaptació del monument en un hotel s'han realitzat sense l'acord preceptiu de la Comissió, i tot i que l'Ajuntament de Peralada ha demanat que es legalitzin les obres, Patrimoni no ho ha fet. Ara el cas queda en mans de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat que prendrà les mesures adients després de saber els resultats del control. Tot i això, el director dels serveis territorials de Cultura, Miquel Sitjar, ja ha anunciat que es pot incoar un expedient de sanció per vulneració de la norma.

El Castell de Vallgornera, situat al terme municipal de Peralada, a l'Alt Empordà, està documentat de l'any 1123 i ampliat durant el segle XVIII. Aquest castell, considerat com un bé cultural d'interès nacional, es caracteritza per les seves dues torres quadrades i el pati central.

Fa uns mesos el seu propietari, el Marquès de Sentmenat, va començar a fer-hi obres per adaptar-lo als usos hotelers. Aquesta obra, però, es va realitzar sense l'acord preceptiu de la Comissió de Patrimoni, que és qui decideix si es poden dur a terme els treballs o no en un edifici d'aquestes característiques. Al descobrir-ho, l'Ajuntament de Peralada va demanar l'abril del 2010 que la Comissió legalitzés les obres.

La Comissió, però, no les ha legalitzat ja que segons explica el director dels serveis territorials de Cultura, Miquel Sitjar, es tracta d'una obra 'il·legal' perquè el propietari no té el permís per fer-ho. El mateix Sitjar ha mostrat la seva 'preocupació' i 'indignació' arran del fet que un propietari d'un castell, considerat com un bé cultural d'interès nacional, actuï amb aquesta 'manca de respecte a la legalitat'.

Segons ha explicat Sitjar, s'exigirà al propietari del castell que faci un control arqueològic de les obres que s'han fet sense permís. Sitjar ha destacat, que un monument d'aquestes característiques necessita un 'control específic' per tal que no es malmeti.

Per aquest motiu, la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat prendrà les mesures adients davant aquesta infracció una vegada se sàpiguen els resultats del control arqueològic. El propietari podria haver d'enderrocar els treballs ja fets, i a més se'l podria sancionar. La Direcció General de Patrimoni ho estudiarà i les mesures que se li podrien aplicar poden anar des de l'amonestació verbal fins a la incoació d'un expedient sancionador per vulneració de la norma.

A més, Sitjar ha afegit que si el propietari hagués presentat el projecte 'possiblement' l'haurien aprovat, sempre i quan les obres haguessin estat sota supervisió d'un arqueòleg.

I seguint al terme municipal de Peralada, la Comissió de Patrimoni no ha aprovat el projecte d'ampliació de l'edifici 'El Mirador' del Casino del Castell de Peralada. Segons ha explicat el director dels serveis territorials de Cultura, el Castell té aprovat un pla especial que especifica un seguit de condicions arquitectòniques per fer obres en l'edifici. Sitjar ha destacat que el projecte presentat per fer aquesta ampliació no 's'adequa' al pla especial.

La 'polèmica' església de Sant Miquel de Fluvià

D'altra banda, la rehabilitació de l'església de Sant Miquel de Fluvià (Alt Empordà) sempre ha suscitat polèmica. Per això, el departament de Cultura, ha assegut a les parts implicades (l'antic rector de l'església i l'Ajuntament del municipi) per tal de trobar una primera 'solució d'urgència' perquè el monument no pateixi la degradació que està tenint en aquests moments, ja que té problemes d'humitats i la coberta està en molt mal estat.

Segons el director dels serveis territorials de Cultura, Miquel Sitjar, el propi departament de Cultura ha redactat un projecte d'adequació i consolidació del teulat actual, per fer les 'primeres cures' a l'església. Sitjar ha explicat que la Comissió de Patrimoni ha aprovat el projecte i això significa que és una 'bona notícia' tan per l'antic rector de l'església, com per el bisbat i l'Ajuntament de Sant Miquel de Fluvià, ja que mostra que 'gràcies a l'esforç de tot s'ha fet un projecte que permetrà millorar l'aspecte d'un bé cultural d'interès nacional'.