El PSC de Figueres ha donat per 'dinamitat' el pacte de govern que els unia a CiU i ICV des de finals del 2007. La gota que ha fet vessar el got i ha sentenciat l'acord ha estat el cessament del regidor de Cultura arran d'unes factures no consignades per valor de 250.000 euros. Els socialistes han qualificat l'afer de 'burda excusa' per provocar la fractura, han acusat l'alcalde de 'deslleial' i han avançat que no es quedaran de braços creuats. Per això, demanaran un informe detallat a l'interventor municipal.

El pas del PSC a l'oposició, però, ha comportat una altra fractura dins els mateixos socialistes. I és que el regidor Pere Pujulà ha anunciat que passa al grup mixt i abandona el grup.

'L'alcalde ens ha foragitat de l'equip de govern; no hi ha més matisos per explicar-ho'. Amb aquesta contundència, el fins ara tinent d'alcalde de Figueres Pere Casellas ha anunciat el trencament del pacte de govern. Durant les últimes setmanes, l'acord –vigent des de finals del 2007- ja havia quedat tocat arran de l'aprovació del pressupost, on es fan fer evidents les desavinences entre els dos socis.

La gota que ha fet vessar el got ha estat, però, la destitució del regidor de Cultura, Ciro Llueca (PSC) per part de l'alcalde, Sant Vila (CiU). El motiu que ha comportat la destitució és, segons l'alcalde, les factures no consignades per valor de 250.000 euros emeses des d'aquesta àrea. Per als socialistes, però, l'afer és només 'una burda excusa' de Vila per dinamitar el pacte.

Durant una tensa compareixença, els socialistes han acusat l'alcalde de 'deslleial' i de mantenir una actitud 'deplorable' amb l'únic objectiu de propiciar la fractura. 'Vila ha optat per desgastar el seu soci de govern mutilant l'àrea de Cultura i mantenint una actitud innoble', ha declarat el regidor cessat.

Ciro Llueca ha defensat la tasca feta per la seva àrea durant tot el 2009. Ha assegurat que l'import de les factures correspon a despeses fetes arran de la Capitalitat de la Cultura Catalana i ha acusat l'alcalde de 'voler enfosquir' la seva gestió, perquè –segons ha explicat- Sant Vila tenia coneixement de l'existència d'aquestes factures des de mitjans de novembre.

Burda excusa

'El cessament ha estat, doncs, una burda excusa per justificar el trencament', ha assegurat Llueca. En aquesta mateixa línia també s'ha expressat el fins ara tinent d'alcalde Pere Casellas. El portaveu dels socialistes figuerencs ha acusat l'alcalde de mantenir una actitud 'd'extrema deslleialtat' i de posar 'per davant els seus èxits personals i de partit per sobre els de la ciutat', en referència al recent nomenament de Vila com a cap de llista de CiU al Parlament.

Sense voler fer 'un memorial de greuges' –això ho ha deixat per a més endavant-, Pere Casellas ha assegurat que, durant el temps que ha durat el pacte, el PSC s'ha 'empassat molts gripaus'. Ara, però, Casellas ha dit que havia arribat el moment de 'dir prou' i donar per liquidat l'acord.

El portaveu socialista ha assegurat que passen a l'oposició, però que no s'estaran de braços creuats. Per això, el PSC ja ha demanat a l'interventor municipal que emeti un informe 'detallat' de tot el 2009, amb l'objectiu de justificar la seva actuació a l'àrea de Cultura i, de retruc, veure també quina és la gestió que CiU ha fet de les seves àrees.

Pas al grup mixt

El trencament del pacte de govern a Figueres, però, també s'ha saldat amb una altra fractura. En aquest cas, dins els mateixos socialistes. I és que el regidor de Qualitat Ambiental, Pere Pujulà, ha decidit passar al grup mixt i abandonar el PSC, formació on havia entrat com a independent ara fa set anys.

Les tibantors entre ell i els socialistes ja van fer-se evidents en el moment de tirar endavant el pressupost. Pujulà, a diferència de la resta del grup (que va mantenir un estira-i-arronsa amb CiU), ja estava disposat a donar-hi el vot favorable des d'un principi.

Aquesta situació, segons ha destapat Casellas, va comportar que Santi Vila oferís al regidor mantenir-li les atribucions si es passava al grup mixt. Una decisió que Pere Pujulà ha decidit tirar endavant, desmarcant-se de la resta dels socialistes figuerencs i quedant-se al govern com a no adscrit. 'Entenc que, arran dels últims esdeveniments, la confiança amb els companys de grup ha quedat tocada; per això, prenc la decisió des de la meva honestedat i consciència', ha declarat Pujulà. El fet que l'oferiment de l'alcalde de mantenir les atribucions a Pujulà hagi fet decantar la balança, ha portat els socialistes figuerencs a acusar Sant Vila de 'fomentar el transfuguisme'. Una acusació a la qual l'alcalde haurà de respondre aquesta tarda, durant una compareixença que preveu fer a les cinc a l'Ajuntament.