L'alcalde de Figueres, Santi Vila, ha justificat la decisió de destituir el regidor de Cultura perquè el descontrol pressupostari de l'àrea era 'absolutament reprovable, inadmissible i immoral'.

Vila ha dit que li sap 'greu' haver trencat el pacte de govern amb la decisió, però ha assegurat que les factures no consignades per valor de 250.000 euros no es poden acceptar 'en un context de crisi com l'actual'. L'alcalde ha revocat aquest mateix migdia totes les competències dels socialistes, tot i que les ha mantingudes a Pere Pujulà com a regidor no adscrit. Santi Vila ha dit que, a partir d'ara, obrirà converses amb la resta de partits (ERC i PP) per intentar aconseguir una nova majoria a la ciutat.

Santi Vila ha sortit al pas aquesta tarda de les acusacions que li han llançat els socialistes figuerencs. L'alcalde ha dit que la decisió de destituir Ciro Llueca estava plenament justificada arran del 'descontrol pressupostari' que ha viscut l'àrea de Cultura, 'especialment greu en un context de crisi com l'actual'.

L'alcalde ha explicat que molts dels conceptes als quals corresponen les factures no consignades són 'inadmissibles i reprovables'. Com a exemple, Santi Vila ha tret una despesa de gairebé 12.500 euros, destinada a coordinar i posar en marxa el web i la presència de l'Ajuntament a la xarxa social Facebook. 'Això és absolutament immoral; avui dia, un adolescent, en cinc minuts es dóna d'alta a aquesta xarxa, i en cinc minuts més l'actualitza', ha dit l'alcalde.

Santi Vila ha explicat que aquest descontrol pressupostari no només comportarà haver de fer equilibris per incloure la despesa al pressupost del 2010, sinó que també 'comprometia seriosament i posava en risc serveis bàsics i activitats culturals a la ciutat', com el festival Acústica o la biblioteca municipal.

Precisament, l'alcalde ha explicat que la biblioteca era un dels serveis que estava 'més en precari', i que fins i tot havia rebut una carta de la directora alertant-lo de la situació. 'A l'hora d'adoptar la decisió de destituir el regidor, no només hi ha pesat la magnitud de la despesa, sinó el fet que aquestes factures són absolutament indefensables i, en alguns casos, fins i tot farien ruboritzar l'opinió pública', ha assegurat Vila.

L'alcalde també ha volgut deixar clar que, tot i destituir Llueca, en cap moment ha dubtat de la seva honestedat. 'Hi ha hagut irregularitats i mala gestió, és evident; però mai apropiació indeguda', ha ressaltat Santi Vila.

Em sap greu, però no hi havia alternativa

L'alcalde de Figueres ha admès que, amb la decisió –avalada per tots els regidors de CiU- sabia que posava fi al pacte de govern. 'Em sap greu, i ho dic sincerament, haver trencat el govern, perquè aquest no hauria de ser el missatge a donar, però no hi havia cap més alternativa', ha declarat Santi Vila.

En referència a les acusacions que li han llançat els socialistes, sobre si el seu nomenament com a cap de llista havia precipitat el trencament, Santi Vila s'ha limitat a respondre: 'Els judicis d'intencions són lliures'. I ha afegit: 'A qui cregui que he actuat responent a un dictat estrany del partit, no tinc res a dir-li; ni confirmo ni desmenteixo aquest extrem, forma part d'allò opinable'.

Aquest mateix migdia, l'alcalde ha revocat totes les delegacions i competències dels socialistes, i ha nomenat Albert Ollé (CiU) i José Luis Yécora (CiU) nous tinents d'alcalde. Santi Vila ha avançat que, de moment, ell condensarà totes les competències dels antics socis de govern, en espera d'obrir converses amb ERC i el PP per 'intentar aconseguir la majoria que ha de permetre garantir la governabilitat a la ciutat'.

D'altra banda, Santi Vila ha mantingut competències especials a Pere Pujulà com a regidor no adscrit. Precisament, Pere Pujulà –que avui ha donat la campanada anunciant que marxava del PSC- ja ha formalitzat aquesta demanda i ha passat al grup mixt.

L'alcalde també s'ha defensat de les acusacions que li ha llançat el PSC, en referència al fet de propiciar el transfuguisme i oferir a Pujulà mantenir-li les competències si es passava al grup mixt. Santi Vila s'ha limitat a dir que ha estat el mateix Pujulà qui, 'exhaust de tots els despropòsits i ruboritzat per la situació' ha decidit deixar el seu grup.