'El gran problema dels municipis turístics és aquest finançament inadequat', ha reconegut l'alcaldessa de Palamós, Maria Teresa Ferrés, que juntament amb l'alcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, ha participat a la 4a Jornada del Cercle d'Infraestructures a la Costa Brava, que s'ha celebrat aquest divendres a Begur (Baix Empordà).

'I això ens porta a certes perversions en els dèficits dels pressupostos municipals o bé, a vegades, a no poder dotar adequadament tots els serveis que han d'oferir els nostres municipis', ha continuat Ferrés, que ha recordat com moltes poblacions costaneres de la Costa Brava tripliquen o quintupliquen la seva població durant l'estiu amb la dificultat econòmica que això comporta. Segons l'alcaldessa de Palamós i l'alcalde de Lloret de Mar, l'aposta dels municipis turístics de la Costa Brava ha de passar per definir un model de turisme propi, respectar el medi natural i fer una planificació adequada dels serveis, amb la possibilitat de mancomunar entre municipis propers serveis com la policia local, la salut o la piscina municipal.

'Hem d'aconseguir una població amable i còmoda tant pel turista de pas com per la persona que hi viu durant tot l'any', ha comentat l'alcalde de Lloret, Xavier Crespo. 'Palamós aposta per potenciar la seva gran infraestructura portuària perquè esdevingui la porta d'entrada per mar a la demarcació de Girona', ha comentat Ferrés, que també ha destacat la necessitat que el visitant s'endugui una 'experiència gratificant' de la seva estada turística. 'Per això, hem d'apostar per les noves tecnologies i per les infraestructures toves', ha puntualitzat l'alcaldessa de Palamós. Des de la Cambra de Comerç de Palamós s'ha volgut destacar com la telefonia mòbil, la fibra òptica i la banda ampla encara presenten greus mancances a la Costa Brava i, en alguns casos, 'inexistència total de servei'.

'De fet, el que diferencia Catalunya sobre les destinacions emergents d'arreu d'Europa són les qüestions de seguretat, la sanitat, l'espai públic i les noves tecnologies', ha afegit Crespo. 'S'haurien de solucionar els dubtes i les mancances de cada estiu de si tindrem llum o no, de si les comunicacions funcionaran o no. El que espera la gent que ens visita és que tot funcioni perfectament', ha puntualitzat l'alcalde de Lloret, que no s'ha estat tampoc de criticar el 'deficient' finançament local que han de suportar les poblacions turístiques com la seva, que passa dels 40.000 habitants de l'hivern als prop de 250.000 habitants en plena temporada alta estiuenca.

Crítiques a l'augment de l'IVA

'Fa un any, alcaldes d'arreu de Catalunya varem anar a la plaça Sant Jaume per signar una manifest que deia que un cop acabada la negociació del finançament català s'abordaria el finançament dels ens locals. I això no ha estat així', ha lamentat Crespo. 'Des de Madrid, ja ens han anunciat que tot s'aplaça fins al 2011 i, a sobre, el govern Zapatero ens apuja l'IVA dos punts, en contra de la voluntat de tots els municipis, siguin del color que siguin', ha continuat l'alcalde de Lloret de Mar. 'O sigui, que estem reclamant que l'IVA pagat es torni a reinvertir en el propi municipi o que tinguem un IVA reduït, i el govern espanyol només fa que pujar-nos l'IVA?', s'ha preguntat sorprès Crespo.

Segons l'alcalde de Lloret de Mar, aquesta mesura encara perjudicarà més als municipis turístics i costaners de la Costa Brava. 'Amb aquest increment de dos punts de l'IVA calculem que l'any que ve a Lloret de Mar tindrem una despesa extra d'1,2 MEUR', ha assegurat Crespo. 'Això és ignorar la voluntat del municipalisme i no tenir en compte els ens locals', ha finalitzat l'alcalde de Lloret de Mar.