Fins fa poc, alguns experts creien que aquest santuari pagà s'havia erigit allí on ara hi ha el monestir, però l'explicació històrica podria fer un gir espectacular.

Des de Vilajuïga, i arran de l'execució del projecte de restauració de suredes i dòlmens, s'han descobert desenes de senyals en forma de creu gravades a les roques, principalment a pissarres. S'han trobat dues roques –una al Mas Ventós i l'altra al paratge de Planells– on hi ha una quarantena d'aquests senyals, alguns amb formes antropomorfes. Els experts estan investigant el significat, però podria ser que indiquessin el camí cap al temple d'Afrodita.

Vicenç Armangué i Modest Soy, tècnics de l'Ajuntament de Vilajuïga, donen la seva teoria sobre aquesta troballa excepcional: "Creiem que les creus unien els poblats amb els llocs d'enterrament. És un camí dels morts. Pertanyen entre el 3.500 i el 4.000 aC. Les més antigues tenen la secció en forma de U, mentre que altres –segurament medievals– tenen la secció en V, perquè van ser resseguides amb posterioritat".

Només a Planells, segons indica el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilajuïga, Joan Ribas, hi ha sis roques gravades amb aquestes creus i dins del terme municipal s'han comptabilitzat, de moment, 150 creus. N'hi ha de diferentes mides i semblen connectar l'antic poblat iber de Canyelles amb els dòlmens. Però l'itinerari d'aquestes roques marcades no s'atura aquí.

El més misteriós és que indiquen una ruta en direcció al Mas Ventós. Precisament, en aquell entorn, els tècnics de Vilajuïga, que també estan recuperant l'antic camí de Sant Jaume, van localitzar una roca completament marcada per aquest tipus de senyals.

La seva existència era desconeguda fins ara (com en el cas de la roca de Planells) i, per tant, no entrava dins dels inventaris dels arqueòlegs i historiadors. Aquestes roques estaven camuflades per la massa forestal i ara estan sent analitzades, ja que n'han fet calcs per estudiar-los. A l'entorn del Mas Ventós també han aparegut restes de ceràmica romana i ibera.

Per a Vicenç Armangué, molt probablement allí havia existit una mena de mercat on s'intercanviaven productes i on possiblement també es rendia culte. Les restes aparegudes i l'existència de marques en forma de creu i de dibuixos antropomorfs reforcen la hipòtesi que el primitiu temple d'Afrodita o la Venus Pirinenca –se sap de la seva existència perquè és esmentat per geògrafs romans– estava ubicat a l'entorn del Mas Ventós, l'església de Santa Helena i el monestir de Sant Pere de Rodes. Aquest temple seria posterior als senyals neolítics que han aparegut.