Salvem l'Empordà ho va portar al contenciós i ara el TSJC els dóna la raó argumentant que la llei del parc natural de 1998 la preveu dins els límits de l'espai protegit i, per tant, s'hi ha de mantenir. Això bloqueja la possibilitat de construir-hi, com preveu el POUM de Port de la Selva. Justament Salvem encara està pendent de la resolució del contenciós contra aquest planejament.

"És trist que l'any 2009, en una democràcia europea, haguem de perdre milers d'euros i centenars d'hores de feina per aconseguir que l'administració apliqui les seves lleis". Així de contundent s'ha expressat el portaveu de Salvem l'Empordà, Lluís Benejam.

L'enfrontament entre un grup de veïns de la vall que es van integrar a Salvem i la Generalitat es remunta al 2005. El parc natural del cap de Creus es va crear el 1998 definint amb una llei els seus límits, en els quals s'inclou el veïnat situat a peu de Sant Pere de Rodes al terme de Port de la Selva. Anys més tard es va redactar el Pla Especial aprovat el juny de 2006. Aquest excloïa la vall de l'espai protegit.

A més, el POUM de Port de la Selva permetia la construcció d'una quinzena d'habitatges. Un dels veïns, Manel Álvarez, ha explicat que hi havien informes contradictoris. Per una banda, Medi Ambient considerava que s'havia d'incloure i des de Política Territorial, en canvi, el volien excloure.

Finalment el Pla Especial que ha de servir per regular l'espai es va tirar endavant i va situar fora del Parc la vall. Salvem l'Empordà, a través de la Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (Iaeden), va presentar al·legacions que van ser desestimades, tant al Pla Especial com al POUM de Port de la Selva. Davant d'això van optar per anar al contenciós.

Álvarez constata que "ells mateixos es contradeien i ens indignava que ens obliguessin a haver de fer tot aquest procés" per fer complir la llei i evitar que el planejament de Port de la Selva permetés construir-hi. "Hi havia vuit zones d'actuació amb quinze cases projectades en un nucli a un quilòmetre de la plata, únic en tota la Costa Brava, que es manté tal com és des del segle XVIII", diu Álvarez. El creixement previst doblava l'actual amb 33 habitatges.

Ara el TSJC és contundent i sentencia que no seria legal construir a la vall perquè la mateixa llei la situa dins el parc natural del cap de Creus. El tribunal considera que no li pertoca valorar aquesta llei, però sí constatar que el Pla Especial ha de respectar-la i, per tant, incloure el veïnat dins els seus límits. Tot i que la sentència es pot recórrer, en principi, l'entitat valora que ara el pla queda en suspens i que podria haver-se de refer per adaptar-se a la legalitat. Pel que fa al POUM de Port de la Selva, entenen que el Pla Especial i la llei del parc estan per sobre i esperen que el procés judicial que encara no està resolt contra aquest planejament els sigui favorable.