Migració

Catalunya serà la comunitat autònoma que rebrà més menors migrants, segons la proposta del Govern

Fonts de l'Executiu asseguren que la proposta segueix els criteris que havien aprovat les comunitats autònomes

La ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, presideix la Conferència Sectorial.

La ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, presideix la Conferència Sectorial. / EFE

María G. San Narciso

La mateixa proposta per traslladar a menors migrants no acompanyats des de Canàries a altres territoris que algunes comunitats autònomes van bloquejar durant l'última Comissió Sectorial d'Infància i Adolescència torna aquest dimecres a la Conferència que se celebra a Santa Cruz de Tenerife.

Fonts del Govern asseguren que la proposta es basa en criteris acordats per les comunitats autònomes, incloent-hi aquelles que no la van acceptar durant l'última Conferència Sectorial, celebrada el passat 11 de juny. Llavors, anava aparellada a un pressupost de 20 milions d'euros.

Tal com ha pogut saber El Periódico de España, del mateix grup editorial que EMPORDÀ, la proposta inclou el trasllat de 31 nens, nenes i adolescents a Catalunya, la comunitat autònoma que més menors rebria. El segueixen Extremadura, Madrid i Andalusia, amb 30; Cantàbria, amb 29; Galícia, amb 26; i Astúries, amb 24.

Les comunitats que menys menors migrants no acompanyats acollirien serien La Rioja (4), Balears (10), Navarra (15) i Múrcia (16). En total són 347, als quals caldria sumar 40 que romandrien a Canàries i altres 13 a Ceuta.

Acords voluntaris sense complir

El 2023, 373 menors estaven pendents del seu trasllat a la península des de Canàries i Ceuta —eren 396, incloent-hi els menors que es quedaven a Canàries (21) i Ceuta (2)—. De tots ells, Andalusia n'ha acollit a 30 provinents de Ceuta; Aragó a 16 que venien de Canàries; i Astúries a 16 de Canàries. 52 en total.

"Els diners i els recursos estan a les comunitats autònomes i vull recordar que aquest acord voluntari està en les places sense cobrir en un 85%, les de l'any 2023", va assegurar la ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, la setmana passada. Navarra s'ha compromès a traslladar a cinc provinents de Canàries a finals de juliol. 

En referència a l'acord de 2022, un total de 378 menors migrants havien de ser traslladats a les comunitats, dels quals falten encara 150, és a dir, el 40% dels nens, nenes i adolescents que van ser acordats amb l'Executiu.