Els meteoròlegs coincideixen: les tornes canvien la segona quinzena de novembre. Fins ara, el mes ha transcorregut amb temperatures elevades, molt per sobre dels valors habituals en aquesta època de l’any. En els últims dies la situació ha canviat, com sosté Meteored. Un potent anticicló s’ha instal·lat a Europa i ha tapat les borrasques que circulaven pel nord del continent.

Al moure’s l’anticicló cap al nord i cap a l’est, les borrasques el voregen pel sud. Com a resultat, aquesta setmana ja s’ha produït a la península Ibèrica la desfilada de fronts associats a les baixes pressions.

Els meteoròlegs afirmen que els primers episodis de «fred d’entitat» a l’Amèrica del Nord i l’oest de l’Atlàntic demostren que el corrent en «jet polar», fins ara bastant feble, s’està accelerant. Les borrasques tenen així un entorn favorable al seu desenvolupament i un camí obert cap al sud d’Europa.

Tot apunta que aquesta situació persistirà durant bastants dies. Segons els models de previsió que analitza Meteored, els fronts seran cada vegada més actius i podrien convertir la segona quinzena del mes en humida o molt humida, especialment al vessant atlàntic. Al vessant mediterrani, en canvi, les precipitacions seran més escasses.