L'alliberament des de fa un any dels peatges a les autopistes catalanes ha permès reduir un 17,3% l'accidentalitat i ha suposat una "millora general de la seguretat viària" al conjunt de la xarxa viària catalana, ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT) en un comunicat aquest dijous.

En concret, la suspensió del pagament d'autopistes ha evitat 2.240 víctimes, ja que des de l'1 de setembre del 2021 hi ha hagut 10.733 víctimes per accident de trànsit -incloent morts, ferits greus i lleus-, i en el mateix període entre el 2018 i el 2019 n'hi va haver 12.973, la qual cosa suposa una reducció del 17,3%.

Malgrat aquesta millora general dels indicadors, s'ha registrat un augment de la sinistralitat mortal i greu a l'AP-7 aquest primer any sense peatges, ja que s'han duplicat les víctimes mortals, de 12 a 25, i els ferits de gravetat, de 37 a 66.

A la resta d'autopistes alliberades també hi ha hagut més morts: a l'AP-2 (de 0 a 4) i a la C-33 (d'1 a 2), mentre que a la C-32 hi ha hagut una víctima mortal menys (de 5 a 4).

S'ha detectat un descens de l'accidentalitat a les carreteres nacionals paral·leles a aquestes autopistes: a l'N-II s'ha passat de 9 a 4 víctimes i a l'N-340, de 9 a 1, i també s'ha reduït el conjunt de la sinistralitat.

També s'han duplicat els accidents a l'AP-7 amb vehicles pesats implicats (de 7 a 14), tot i que al conjunt de la xarxa viària catalana hi ha hagut un descens del 4,3% d'aquesta classe de sinistres mortals; i aquesta via també ha registrat un augment d'accidents mortals amb víctimes de col·lectius vulnerables.

Mobilitat i retencions

Durant aquest any s'ha registrat un augment del trànsit del 37,6% a l'AP-7 al tram nord entre la Jonquera i Parets (Barcelona), i del 26% al tram sud, del Papiol (Barcelona) a Ulldecona (Tarragona).

No obstant això, als trams centrals ha baixat la mobilitat, principalment a causa de la desviació de vehicles cap a la C-33, una autopista també alliberada, per accedir a Barcelona.

A més, als trams nord i sud ha augmentat la mobilitat de camions un 21%, i al tram central de Parets a Barberà (Barcelona) ha disminuït un 23,1% i entre Barberà i el Papiol també ha baixat un 28,9%.

D'altra banda, la mobilitat a la C-33 s'ha incrementat un 53,4% i el pas de camions ha escalat un 121,1%.