Una nova entitat, l'Associació Amics de Casa Macià, s'ha constituït per ajudar a rehabilitar i museïtzar la casa que Francesc Macià va utilitzar a Prats de Molló el 1926 durant els anomenats 'Fets de Prats de Molló'. Aquell any les autoritats espanyoles van descobrir i avortar el pla de Macià per envair militarment Catalunya amb l'objectiu de proclamar la seva independència. L'entitat vol enllestir el projecte el 2026, quan es compleix el centenari d'aquells fets. L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell presideix el nou ens i l'exconseller Lluís Puig n'és el director. La primera activitat per recollir fons per a la rehabilitació de la casa serà un aplec cultural transfronterer, entre Molló i Prats de Mollo, els dies 2 i 3 de juliol.

En aquest sentit, la nova entitat neix amb una "profunda vocació transfronterera" i, més enllà del projecte de la Casa Macià, la voluntat és unir les comarques del Ripollès i el Vallespir des del punt de vista cultural, històric, social, institucional, turístic i econòmic: "No es pot entendre un territori sense l'altre i les connexions personals i els lligams familiars han de ser el motor d'una major implicació i connectivitat a tots els nivells".

L'Aplec Nacional de Cultural tindrà un caràcter anual i també en els pròxims mesos l'Associació Amics de Casa Macià engegarà altres projectes, com unes jornades d'historiografia nacional, previstes per al mes d'octubre al Vallespir.