Una entrada d'aire africà està provocant un augment de temperatura inusual per al mes de maig -ahir es van registrar 36,6ºC al pantà de Siurana- que arribarà al seu punt àlgid el cap de setmana vinent, quan els termòmetres es poden enfilar a prop de 40ºC en alguns punts de l'interior de Catalunya.

Segons ha informat aquest dimecres el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), la temperatura a les 7 del matí d'avui era entre 1 i 3ºC més alta que ahir, que va ser el primer dia de l'any en què es van superar els 36ºC.

La predicció meteorològica indica una forta pujada dels termòmetres, que entre dissabte i diumenge registrarà temperatures màximes de més de 10 graus per sobre de la mitjana climàtica a zones de l'interior, amb els termòmetres per sobre dels 37 graus a les comarques de Ponent.

També es preveuen nits tropicals, amb mínimes per sobre dels 20ºC, a punts del litoral, i auguren que aquest episodi de calor es prolongarà fins dimarts dia 24.

Aquesta inusual calor en el mes de maig es deu a l'arribada d'una massa d'aire molt càlid procedent del nord d'Àfrica, mentre que els models meteorològics a mitjà termini indiquen que de cara als propers dies una zona anticiclònica se situarà al Mediterrani occidental, i una depressió se centrarà a l'oest de la península Ibèrica.

Aquesta configuració, segons els meteoròlegs, permetrà l'entrada d'un cop d'aire càlid de procedència africana, que anirà acompanyada de molta pols en suspensió, la qual cosa també agreujarà la situació de contaminació atmosfèrica per partícules.

Els meteoròlegs pronostiquen que les temperatures més altes, per sobre dels 36 i 37ºC es donaran el cap de setmana a la Noguera i al Pallars Jussà, mentre que al prelitoral els valors màxims seran entre 27 i 32 graus, i al litoral i el Pirineu es quedaran entre 22 i 27.

No obstant això, la temperatura màxima quedarà frenada en alguns sectors pel vent de marinada, encara que l'elevada humitat relativa també augmentarà la sensació de xafogor, especialment a prop de la costa.

A més, la temperatura mínima també quedarà bastant alta, i en alguns llocs del litoral hi haurà nits tropicals, amb valors mínims que puntualment no baixaran dels 20 graus.

Les previsions indiquen que a partir del proper 24 de maig podrien començar a descendir les temperatures fins a arribar als valors propis per a l'època de l'any.

Mentre duri la calor solament es preveuen alguns ruixats i tempestes de tarda, especialment al Pirineu i al quadrant nord-est.

Les temperatures màximes registrades ahir a Catalunya, segons el Meteocat, i l'hora en què es van produir van ser les següents:

  • Pantà de Siurana 36,6 °C 15.49 h
  • Vinebre 36,0 °C 16.48 h
  • el Masroig 34,7 °C 16.49 h
  • Seròs 34,7 °C 17.36 h
  • Ascó 34,5 °C 16.01 h
  • Torroja del Priorat 34,4 °C 15.56 h
  • Benissanet 34,3 °C 15.31 h
  • Pantà de Riba-roja 34,3 °C 18.00 h
  • Falset 34,3 °C 17.13 h
  • Organyà 34,2 °C 16