La Generalitat ha decidit resoldre anticipadament la concessió de la C-25, més coneguda com Eix Transversal, i per fer-ho pagarà un màxim de 482,6 milions a Cedinsa, l'empresa concessionària, segons han explicat fonts de la Conselleria d'Economia i Hisenda aquest divendres.

El contracte amb Cedinsa, participada majoritàriament per la francesa Vauban Infraestructure Partners, es va signar el 2007 i preveia una possible resolució anticipada els anys 2017, 2022 i 2027, i l'import correspon a l'actualització amb la taxa del 5% anual de l'import del contracte el juliol del 2007, que va ser de 221,09 milions.

El Govern estima que aquesta operació permetrà un estalvi en termes corrents fins al 2040 de 810,4 milions d'euros, tenint en compte tots els pagaments que s'han de fer i el cost de la gestió i del manteniment de la via, que recaurà en la Conselleria de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori a partir de l'1 de gener del 2023.

El 2010, la concessionària va demanar un préstec de 50 milions a la Generalitat, el saldo viu del qual és de 32 milions, que s'haurien de deduir de l'import màxim previst.

L'operació tindrà un impacte en el dèficit de la Generalitat d'aquest any de 128,4 milions, ja que la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE) ha valorat la via en 354,2 milions, que passen a ser un actiu de la Generalitat.

Fonts d'Economia han assegurat que és l'"operació financera amb un impacte més gran en les finances" duta a terme per la Generalitat en l'última dècada.

Finançament

La Generalitat va sol·licitar al març al Ministeri d'Hisenda poder finançar aquesta operació a través d'entitats bancàries, petició que va ser aprovada, i fins ara el Govern ha rebut ofertes de dos bancs, tot i que s'efectuarà en un primer moment amb tresoreria pròpia.

Paral·lelament, ha demanat refinançar aquesta operació a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) del 2021 que no s'ha disposat, operació que encara no compta amb l'autorització formal, tot i que informalment si que hauria estat acceptada.

La concessionària ha manifestat la seva oposició a la voluntat del Govern de resoldre el contracte, per la qual cosa les mateixes fonts donen per fet que presentarà els recursos que consideri oportuns.