El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat que farà "el que calgui per protegir les direccions dels centres" educatius davant l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'executar en un màxim de 15 dies la sentència que obliga a impartir com a mínim un 25% d'hores lectives en castellà.

"El que hem d'evitar és que el TSJC s'adreci als centres educatius", ha advertit en una entrevista a TV3 aquest dijous, recollida per Europa Press, en la qual ha explicat que es reuniran amb les direccions i divendres ho faran amb les entitats per "posar en comú" la situació.

Ha considerat "molt probable" que la Conselleria enviï la instrucció, si aquesta és, en les seves paraules, la millor solució per protegir les direccions dels centres, però no n'ha concretat el contingut i ha dit estar buscant la millor fórmula per fer-ho.

Ha repetit que la sentència que dicta la presència del castellà a les aules en un 25% s'extralimita de les competències d'un tribunal, l'ha qualificada d'esperpèntica i ha assegurat que no es correspon amb les metodologies educatives actuals: "És un problema que no existeix realment, se l'han inventat els tribunals. No coneixen la situació real a les aules".

Consens polític i ús real del català

El titular d'Educació ha sostingut que la modificació legislativa --en al·lusió a la llei de política lingüística-- és "imprescindible per avançar" cap a un context que garanteixi el model d'escola catalana, i ha demanat a les formacions polítiques estar a l'altura de les circumstàncies.

"No contemplo un escenari en el qual tots els partits que defensen el model d'escola catalana no se sumin a una eina que el consolida. En aquest moment no ho puc entendre", ha assegurat quan li han preguntat per la possibilitat de presentar al Parlament la proposta de modificació de la llei de política lingüística sense el beneplàcit de Junts.

Cambray ha demanat posar el focus en l'ús social del català, especialment en la relació entre els alumnes, on ha opinat que les dades reflecteixen una situació molt preocupant: "No es tracta tant de percentatges sinó que hi hagi un ús real del català als centres educatius".

"La nostra prioritat és incrementar l'ús del català als centres educatius i, per a això, farem el que calgui", ha destacat.

Sindicats

El conseller ha lamentat l'absència dels sindicats educatius en les taules sindicals convocades i ha subratllat la seva voluntat d'arribar a un acord: "Hem fet fins a cinc propostes d'acord als sindicats i ens hem trobat la cadira buida".

Ha assegurat que han donat resposta a set de les catorze reclamacions sindicals i que la resta es calendaritzaran al llarg de la legislatura, i ha rebutjat posposar l'avançament de l'inici del curs escolar: "No es pot fer tot alhora per al pròxim curs".