Les mascaretes començaran a desaparèixer de les escoles i instituts catalans el proper dimarts, 19 d'abril. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que el Departament de Salut publicarà dijous una resolució "avalada pels serveis jurídics" de la Generalitat per eliminar l'obligatorietat de cobrir-se el nas i la boca a les classes dels centres de Primària i Secundària coincidint amb la tornada de les vacances de Setmana Santa.

El Govern s'avança així un dia al decret estatal que les eliminarà gairebé per complet en espais interiors al conjunt de l'Estat i ho justifica pel fet que dilluns és festiu a Catalunya i veu "de sentit comú" i "lògic" que dimarts es reprenguin les classes sense mascareta si igualment dimecres s'acabarien eliminant. "Té molt poc sentit que dimarts als nens els fem posar la mascareta i dimecres, que es veuran al mateix espai i amb el mateix grup bombolla, se les hagin de treure", ha argumentat.

Ho ha dit aquest dimarts a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, en què ha aclarit que es tracta d'una "excepció" ja que la resta de la població haurà de seguir portant la mascareta en espais tancats fins dimecres, també en edificis de la Generalitat, fins que el decret del govern espanyol entri en vigor. L'avançament, ha insistit, "només fa referència a l'alumnat de primària i secundària".

El Departament d'Educació ja va enviar divendres passat una carta als centres "on se'ls feia coneixement d'això". Tot i l'entrada en aquesta "nova etapa", Plaja ha demanat "respecte per a les persones que, pels motius que sigui, decideixin continuar vestint o portant la mascareta".